En stolt JoralfHalgunset kunne tirsdag kveld motta kulturlandskapsprisen 2016 på vegne avMalvik historielag.

Utdelingen skjedde iforbindelse med historielagets årsmøte i Malvik kirkestue.

Det varlandbruksdirektør i Sør-Trøndelag, Tore Bjørkli, som sto for overrekkelsen avprisen.

Diplom og pengegave

– Det er en stor æreå få en sånn pris. Jeg har spurt meg selv: Har vi egentlig fortjent det her? saen smilende og tydelig beæret avtroppende leder for historielaget.

Prisen består av endiplom og en pengegave på 20.000 kroner.

– Vi overlater til det nye styret å forvalte pengene, sa Halgunset da han takket for utmerkelsen på vegne av historielaget.

Halgunset måtte likevel smilende erkjenne at det avtroppende styret hadde noen ideer rundt hva pengegaven kunne brukes tilsom, de kunne tenke seg å bringe videre.

Malvik kommune varrepresentert ved ordfører Ingrid Aune (Ap), landbrukssjef Johan Forbord ogvirksomhetsleder for kultur, Arve Renå, under overrekkelsen.

Ekstraordinær innsats

Prisen er ment å væreen påskjønnelse til en person eller organisasjon som har gjort en ekstraordinærinnsats for å ta vare på landbruket sitt kulturlandskap i fylket og tildeles avFylkesmannen i Sør-Trøndelag. Historielaget får prisen for sitt arbeid medhusmannsplassen Fjølstadtrøa. Fra jurybegrunnelsen heter det blant annet:

Utmerket ivaretakelse

"Malvikhistorielag har gjennom sin mangeårige innsats tatt vare på og restaurertbygningene og området rundt en av de siste husmannsplassene i regionen på enutmerket måte. Historielaget har satt restaurert bygningene og jordarealenesammen slik at kulturmiljø og kulturlandskap danner er forbilledlig helhet.Historielaget har også vist stor vilje og evne til å videreformidle ulike siderom livet og årssyklusen på en husmannsplass til skoler og barnehager i området.Gjennom åpne arrangementer og omvisninger har historielaget også nådd etpublikum som ellers verken har hatt et forhold eller kunnskap om tidligeretiders landbruk".

Tredje pris til Malvik

Prisenhar to ganger tidligere tilfalt Malvik. I 2007 ble den tildelt Tore Hammer ogKari Saxevik for Karlslyst gård, mens den i 2012 gikk til Hjørdis Engan pågården Dølan.