Bladet har i flere artikler skrevet om bråk og krangel i Pensjonistpartiet med ekskludering av tillitsvalgte fra Malvik.

En fastlåst konflikt gjorde at Per Walseth valgte å forlate partiet han både har vært fylkesleder og leder av sentralstyret. I høst har to av partiets tillitsvalgte og folkevalgte i Malvik, Arve Ørsjødal og Kirsti Hamre Nilsen fulgt etter og meldt seg ut av Pensjonistpartiet og funnet veien tilbake til Malvik Høyre.

– Dette er en svært lei sak for partiet. Men landsstyret har vedtatt ikke å behandle forslag om å ta inn igjen de ekskluderte i partiet, sier leder av sentralstyret i Pensjonistpartiet, Kurt Johnny Hæggernæs i en kommentar til kritikken fra lokale tillitsvalgte i Malvik.

Avbrutt landsmøte

Bakgrunnen for at ledelsen i Pensjonistpartiet valgte å ekskludere malvikpolitikeren Kirsti Hamre Nilsen skal være problemer med å avholde ordinært årsmøte under pandemien.

Leder i Pensjonistpartiets Sentralstyre, Kurt Johnny Hæggernæs, mener de ekskluderte tillitsvalgte i Malvik selv er skyld i at de er blitt ekskludert fra partiet. Foto: Pensjonistpartiet

– Landsmøtet i 2020 ble avbrutt fordi noen ikke ville følge partiets lover og regler. Det var noen fylkeslag som ikke hadde med nødvendige fullmakter. Folk reiste hjem uten at møtet ble avsluttet på ordentlig måte, forklarer Hæggernæss om bakgrunnen for at medlemmer i ettertid har blitt ekskludert fra partiet.

Brudd på partiets vedtekter

Planen var å avholde det avbrutte landsmøtet på nytt i 2021 med 150 delegater. Men på grunn av restriksjonene under pandemien lot det seg ikke gjøre å samle delegatene til fysisk møte.

– Partiet var en periode uten et fungerende sentralstyre og Landsstyret besluttet at landsmøtet 2020 ble avlyst for godt. Det ble satt ned et interimstyre som skulle ivareta partiet. Men fire fylkesledere godtok ikke dette og kalte selv inn til ekstraordinært landsmøte 29. juni 2021, noe som er brudd på partiets vedtekter. De som sto bak innkallingen til dette landsmøtet må ta ansvar for det de har vært med på, sier Hæggernæs.

Uenigheten tatt til tingretten

Han viser til at partene var så uenige at saken ble tatt til retten.

Bladet har mottatt kopi av Oslo Tingretts domsavsigelse fra 20. desember 2021. Tingretten behandlet spørsmålet om landsmøtet som Kirsti Hamre Nilsen og de tre andre fylkeslederne avholdt var lovlig.

– Dommen i Oslo Tingrett sier at dette landsmøtet var ulovlig og at alle vedtak fattet på møtet er ugyldig. Motparten vår ble også dømt til å betale våre saksomkostninger på 220.000 kroner. Dette er grunnen for at landsstyret valgte å ekskludere de fire fylkeslederne, sier partilederen om resultatet av den langvarige krangelen.