Ann-Mari Mjøsund fortviler. Hun driver Narvesen-kiosken på Stjørdal jernbanestasjon, og hun har hatt tre innbrudd på mindre enn to måneder.

Av de samme guttene

– De blir pågrepet hver gang, de tilstår – og så blir de sluppet fri igjen, sier en oppgitt Ann-Mari Mjøsund.

Sint og maktesløs

– Jeg blir helt maktesløs og tømt for energi! Det koster meg en god del penger, minst 10.000 kroner for hvert innbrudd. Samtidig påfører de meg en god del ekstra arbeid. I tillegg kommer følelsene, oppgittheten over at det ikke ser ut til å være mulig å gjøre noe med dette, sier hun.

Samtidig er hun sint. Sint over at det tilsynelatende ikke er mulig å gjøre noe med de to guttene som stadig bryter seg inn i kiosken på stasjonen.

Geiper til kamera

– Kiosken er videoovervåket, og guttene vet at de blir filmet. Men det bryr de seg ikke om. Tvert imot, de geiper til kamera. Problemet er at de er så unge at de ikke kan straffes. Det vet de. Dermed er politiet maktesløse, sier hun.

– Hva mener du burde ha vært gjort?

– Kanskje hadde det vært en tanke å tvangsflytte ihvertfell den ene – kanskje begge? sier Ann-Mari Mjøsund.

Utfordring

Etterforskningsleder Annar Sparby ved Stjørdal lensmannskontor legger ikke skjul på at guttene representerer en utfordring for både politi og barnevern.

Samtidig bekrefter han at dette dreier seg om gutter som er sterkt belastet, med flere saker på seg. Han bekrefter også at den yngste er for ung til å kunne straffes. Den andre er er over strafferettslig lavalder. Men han er fortsatt under 18 år, og det er sjelden at så unge mennesker blir idømt fengselsstraff. Ettersom han er under 18 år, er også han under barnevernets omsorg.

Maktesløst politi?

– Står politi og barnevern maktesløse i slike saker, slik driveren av Narvesen-kiosken mener, når de gjentatte ganger blir tatt, tilstår, og så blir sluppet fri igjen umiddelbart?

– Rettssystemet er slik at folk blir straffet, men det skjer i tråd med rettspraksis. Og rettspraksis er slik at innbrudd sjelden gir varetektsfengsel. De som blir tatt, må vente på tur i rettssystemet. Men jeg skjønner at den ventetiden kan være frustrerende for den fornærmede part i slike saker, sier Annar Sparby.

– Hvilke råd har du til den fornærmede parten i tilfeller som dette?

– Noe fasitsvar har jeg ikke. Man må følge systemet som fins, varsle politiet og tro at det kan hjelpe, sier han.

Atferdsendring

Den ene av guttene er over 15 år, og dermed gammel nok til å kunne bli straffet. Samtidig skjer det sjelden at ungdom under 18 år blir dømt til fengselsstraff.

Ingen av guttene er i utgangs-punktet hjemmehørende i Stjørdal, men er plassert her midlertidig som et tiltak fra barnevernet i sine hjemkommuner. Ifølge Annar Sparby mener politiet at den midlertidige plasseringen i Stjørdal ikke har vært et vellykket til-tak.

Belastning

Hensikten med å ta en ungdom bort fra hjemstedet og plassere vedkommende midlertidig et annet sted, er et ønske om å endre atferden.

Ifølge Sparby har det i dette tilfellet ikke skjedd noen atferdsendring. Politiet mener at det heller ikke er heldig at man blir bosatt så nært et større sentrum som tilfellet er nå. Tiltaket som barnevernet har satt i verk, har dermed ikke hatt noen virkning.

Belastning

Ifølge Annar Sparby møter politiet forståelse for dette hos barnevernet i hjemkommunen hos den mest aktive av guttene.

– Slik det fungerer nå, er det en belastning for både samfunnet og politiet. Det ønsker vi å få endret på, sier Annar Sparby.