Nidaros danseklubb utvider tilbudet og kan i høst for første gang tilby dansetimer skreddersydd for funksjonshemmede barn i alderen 6-9 år. Responsen har vært god, forteller danseinstruktør og leder for «Friskisgruppa», Maria Steeneveldt:

– Gruppa kalles Friskisgruppa og det er en dansegruppe for funksjonshemmede, eller utviklingshemmede barn. Timen varer i 45 minutter og er lagt opp som en vanlig dansetime men innholdet er enklere, forklarer Maria.

Tilbudet med dans for funksjonshemmede barn er unikt for Trøndelag og innlemmet i et prosjekt hos Norges danseforbund i følge Nidaros danseklubb. Foto: May Elisabeth Lund

Masse leik

– Hvordan tilpasser man et tilbud for denne gruppen?

– Musikken må være fengende. Det må være noe de hører på slik at de kjenner seg igjen og har interesse for det, ellers kan de bli veldig distraherte. Så må det være masse leik, og vi må være konkrete på hva de skal gjøre, det kan ikke være noen vanskelige bevegelser.

Vi hadde prøvetimer i starten slik at de kunne sjekke om det var noe for dem.

Maria er til daglig elev ved danselinja på Trondheim katedralskole. Tilbudet gir barn som av forskjellige årsaker har vanskeligheter med å henge med på ordinær danseundervisning mye, mener hun.

Blir rørt

– Det gir masse glede, det ser jeg. Jeg synes det er skikelig artig. De blir så blide og det gjør meg så rørt. Det gir meg veldig mye glede å se hvordan de lyser opp. De lærer seg å danse, de lærer rytme og de lærer seg å være med andre barn. Jeg tror dette er skikkelig bra for dem, smiler Maria.

Responsen er god også blant foreldrene.

– De som har sagt noe har vært veldig positive, tillegger hun.

Maria har fått med seg styremedlem i Nidaros danseklubb; Cecilie Korsan Sundet som assistent på parketten.

– Vi må være to. De klarer veldig mye men det er dette med å holde fokus, sier Maria. Flere av foreldrene velger også å bidra under timene.

– Vi må springe og fange dem opp litt, så det er greit at foreldrene hjelper til litt. Ingen av barna er like, og de har jo forskelllige utfordringer og veldig forskjellig utvikling og nivå, forklarer Cecilie.

Nidaros danseklubb på Vikhammer tilbyr fra i høst dans for barn med funksjonshemming. Margrethe Skogstad (7) og mamma Helen er godt fornøyd med det nye tilbudet som ledes av danseinstruktør Maria Steeneveldt (t.h.). Foto: May Elisabeth Lund

– Veldig bra

Margrethe Skogstad var en av deltakerne da Bladet tok turen innom danseskolens lokaler på Vikhammer mandag kveld. Sju-åringen deltok med liv og lyst, med mamma Helen trygt i nærheten, klar til å strekke ut en hjelpende hånd.

– Jeg synes dette er kjempefint. Veldig bra med et lavterskeltilbud slik at de får leke ut i fra sine forutsetninger. Vi har vært på nøstetrim gjennom skolen tidligere, noe som er frileik i gymsal. Nå tenkte vi at vi kunne prøve dette, forteller en fornøyd mamma.

Treffer likesinnede

– Margrethe synes dette er artig, men som du ser så bruker hun hørselsvern. Det er fordi hun reagerer veldig på høye lyder. Uten dem blir det fort for mye lyd fra de andre ungene, forklarer Helen.

– Hva betyr dette for Margrethe?

– Hun får rørt seg, og hun får truffet andre unger med Downs syndrom. Dette er et fint tilbud, konstaterer en tilfreds Helen Skogstad.