Det er travle tider for Trøndelag heimevernsdistrikt HV12 på Værnes garnison. Nå skal de ta imot og utdanne soldater fra Ukraina.

– Utdanningen starter i slutten av april i trøndelagsområdet, og vil bli gjennomført i flere runder ut dette året. Vi planlegger med at oppdraget forlenges utover 2023. Dette er et norsk initiativ med fagutdanning innen sanitet, skarpskyting og lagfører geværlag for ukrainske soldater, sier HV12-sjef og oberst, Jens Christian Junge.

HV12-sjef og oberst Jens Christian Junge ser frem til å ta imot og utdanne ukrainske soldater. Foto: Jan Erik Sundøy

50 instruktører

Parallelt med at HV12 leder utdanningen av ukrainske soldater i Storbritannia, der nærmere 75 prosent av instruktørene er trøndere, starter fagutdanningen i Norge.

Heimevernet er følgelig på utkikk etter 50 instruktører til dette oppdraget.

– Jeg oppfordrer lokale HV-soldater til å melde seg. Våre soldater er voksne folk med familie og sivil bakgrunn. Akkurat som ukrainerne som nå skal utdannes, sier Junge.

Følgende fagutdanning planlegges:

  • Basic Medic kurs (sanitet).

  • Geværlagførerkurs (befalsutdanning).

  • Grunnleggende skarpskytterkurs.

Lengden på kursene vil være fire uker. Instruktørene må forvente lange arbeidsdager som vil kreve mye både fysisk og psykisk. Søknadsfristen er satt til mandag 27. februar.

– Skal ta godt vare på dem

I tillegg til å rekruttere instruktører, så jobber Heimevernet med å legge til rette for å ta imot ukrainerne – med losji og forpleining.

– Vi skal ikke bare trene opp disse soldatene, vi skal også ta godt vare på dem og vise god trøndersk gjestfrihet, understreker Jens Christian Junge.