– Her skjer det masse. Jeg er veldig imponert over hva Ingrid får til. Ny skole, og satsing på heltid - noe det går gjenklang av i hele landet. Og hun styrer godt økonomisk, roste Barth Eide.

Trekkplaster

Stortingsrepresentant for Oslo Ap var det store trekkplasteret da “Kvelden før dagen”; Arbeiderfestivalens festaften fant sted i Bruket kulturhus mandag ikveld. Barth Eide hadde Malviks ordfører Ingrid Aune som sin politiske rådgiver da han satt som forsvarsminister, og senere utenriksminister i Stoltenberg-regjeringen i perioden 2011-2013.

Min favoritt-ordfører

– Hun er jo min favorittordfører. Jeg følger mye med på Malvik-politikken på grunn av det, sier Barth Eide og tilføyer:

– Vi snakkes ofte. Hun var jo rådgiver for meg i to departementer, og sånt sitter i. Det hender at jeg prøver å være rådgiver for henne også, når hun skal ta noen viktige valg. Når jeg er i Trondheim så sender jeg en melding og sier at nå jeg er i hennes embetsdistrikt.

Å gjeste Arbeiderfestivalen henger høyt.

– Det er en stor ære og noe jeg setter veldig pris på. Arbeiderfestivalen er berømt over hele landet. Alle drømmer om å bli spurt, det kan jeg bekrefte. Det er ikke bare i Hommelvika man tror det, smiler han.

Besøkte ungdomsskolen

Barth Eide benyttet muligheten til å avlegge Nygaardsvoldmuseet et besøk.

– Veldig mye av etterkrigsuksessen gjorde Norge til et rikt land ,men også et av de landene med minst forskjell mellom rik og fattig.

Det er noen lange linjer til de tingene vi står oppe i nå. Nå lever vi i en helt annen tid men noen av utfordringene er de samme. Jeg vil derfor bruke kvelden til å trekke noen paraleller til det Johan Nygaardsvold opplevde og gjorde, og det vi må tenke på når vi igjen møter litt vanskelige tider der ute i verden, påpeker han.

Espen Barth Eide uttrykte ærefrykt da han fikk en omvisning i Nygaardsvoldmuseet med Liv Aksnes som guide. Til h. ordfører Ingrid Aune. Foto: May Elisabeth Lund

Det ble også tid til omvisning på den nye ungdomsskolen i Hommelvik.

– Den så veldig flott ut, og vi er jo veldig opptatt av kunnskap og gode vilkår for læring, og det tror jeg ungdommene får gjennom denne skolen, kommenterte Barth Eide etter rundturen.

Inspirerende

Om sin tidligere rådgiver har han følgende å si:

– Hun er flink til å inspirere andre mennesker til å synes at ting er gøy. Hun klarer å se det store i det små, slik at hverdagsting som man må drive med som ordfører plasseres inn i en større sammenheng, roser han.

Tradisjonen tro ble kveldens arrangement preget av allsang, underholdning og politiske taler. Det er akkurat som det bør være, mener Thor Byberg. 85-åringen har vært knyttet til Arbeiderbevegelsen siden han kom med i Framlaget i 1945, og har arrangementet som fast innslag på timeplanen.

– Det er trivelig og sosialt for det er mye av det samme folket vi ser igjen år etter år. Det tyder på at folk synes en kveld som denne er fint. Og vi synes det er artig når Framlaget er til stede, i tillegg til korps og musikk, stadfester Byberg.

Fra v. Brit Brandslet, Thor Byberg og Arve Jacobsen hygget seg på Arbeiderfestivalens festkveld. Foto: May Elisabeth Lund

Imponert

Også Espen Barth Eide formidlet sin begeistring da han innledet sin tale for kvelden:

– Det som kanskje imponerer meg mest med Arbeiderfestivalen er at det er det eneste stedet i Norge hvor man feirer 1. mai fem dager til ende. Det er mer enn et bryllup i gamle dager, som gjerne var over tre dager, Og tre dager med bryllup i Trøndelag er sannsynligvis nok uansett, sa Barth Eide og tilføyde:

– Både Johan Nygaardsvold og Ingrid var ordførere, men det tok Nygaardsvold tolv år mer før han rakk å bli ordfører, og han ble statsminister etterpå - jeg bare nevner det.

Kveldens konferansier var Rune Solli, mens Hommelvik musikkorps, Torstein Fosmo og Framlaget sto for underholdningsinnslagene. Appell for kvelden var ved Viilma Hell.