I årevis har politiet latt det passere at russen har nytt medbrakt alkohol på landstreff og andre arrangementer på offentlig sted.

Politiet sier stopp

I et brev til politidistriktene ber Politidirektoratet om at det nå blir stopp.

En knapp måned før årets russetid sparkes i gang, blir det ikke lengre lov for avgangselevene å konsumere øl, vin eller sprit rundt offentlige arrangementer i russetida. I brevet understrekes det at de samme reglene gjelder i hele landet. Det er en tydeliggjøring av regelverket rundt drikking på offentlig plass som nå er kommet.

Bekymret for russedåp

Karoline Halsan Leikvold spår at innskjerpingen vil går ut over russedåps-arrangementet ved skolen 28.april.

–Man skal ikke drikke på offentlig plass, det står i lovverket, men det bør gjøres unntak for dåp. Vi kan liksom ikke søke om skjenkebevilling til den, og det hele varer maks en time. Jeg tror politiet vil være smidige og forstå vi bare vil ha det litt moro, sier hun.

–Kan påvirke treff

–Kjipt at det blir strengere. Folk vil vurdere å dra andre steder enn på russetreff, sier Emilie Bakken. Hun spår at dette vil påvirke oppslutningen rundt treffet på Prestmoen rettet mot hele Trøndelag. Arrangementet står årets avgangskull ved skolen, bak.

–Dette er ikke greit, alle må få kose seg. Alle som er russ er myndige og over 18 år, sier Ingeborg Korstad. Også hun 2017-russ ved skolen.

–Å presenterer dette nå, er dårlig timing. Mindretallet ødelegger for resten. Det vil nok variere mellom kommunene hvordan politiet håndterer dette. Vårt russestyre har god dialog med politiet, og selvsagt må de gripe inn dersom ting går over streken, men det vil ikke skje, sier Korstad bestemt.

Sumac Haarsaker er tydelig på at en pekefinger fra politidirektoratet ikke oppfattes som en konstruktiv tilnærming.

Overrasket

–Det er ikke dette som hjelper. Alle finner andre måter å få i seg alkohol på utenom treff, men på slike tilstelninger er det kontrollerte forhold. Vi får se hvordan dette blir. Det kom litt overraskende på oss, selv om temaet har vært opp i flere år har det ikke vært snakk om det lenge.

–Blir det en russefeiring med måtehold for deres del?

-Eeeh, nei, vi får se, ler Sumac. Meråkerjenta er elev ved musikklinja og spent på hvilken linje politiet vil legge seg på.

Emilie Bakken sier det slik:

–Alle bør følge reglene, men samtidig er det bare en gang i livet man er russ.