Nordmenn er født med ski på beina, ikke minst når landets beste kjemper om OL-gull. Og det er her Meråker videregående skole spiller en viktig rolle.

Fredag ble de 23. Olympiske vinterleker sparket i gang i PyeongChang i Sør-Korea. Dette mesterskapet vi har gledet oss til i månedvis. Klarer lille Norge å bli den beste nasjonen? Har Norge de rette folkene til å ta opp arven etter Petter Northug og Therese Johaug når medaljene skal deles ut? Vil vi oppleve et mesterskap uten de store dopingskandalene? Svarene får vi etter hvert som mesteskapet skrider fram.

Og det er her den lille bygda Meråker kommer på banen. Stedet som har huset flere medaljører i OL og VM på vinterstid enn de aller fleste andre steder i verden. Plassen som har skapt enere, som har målbundet utøvere, kommentatorer og andre media. Hva er det med Meråker og den videregående skolen her?

Jeg har selv vært elev ved skolen i til sammen seks år, fire år på videregående og to år idrett grunnfag. Med bakgrunn i dette kjenner jeg godt til filosofien som ligger bak alt arbeidet som legges ned ved skolen. Hit kommer det ungdommer fra hele landet, ja flere land i Europa, som har et inderlig ønske om å bli den neste verdensmesteren eller olympiske mesteren. Ungdommer som har en drivkraft i å bli best mulig.

Men det jeg tror skiller Meråker litt fra de andre toppidrettsgymnasene i landet, er jaget etter gode resultater i ung alder. Slik jeg selv husker det, hadde mange av de andre skigymnasene i landet et mye større støtteapparat med seg på norgescup og NM enn Meråker da jeg reiste land og strand med ski og gevær. I Meråker fikk vi tidlig innprentet at dette kunne vi klare selv. De skapte robust skiungdom som gjennom progresjon og utvikling skulle bli gode seniorløpere. Og i dagens toppidrett, er det et fåtall som lykkes før de er passert 25 år. Da er det viktig med langsiktig fokus og stayerevne. Det fikk vi, og det får elevene ved Meråker videregående skole i dag.

En annen ting som jeg mener er like viktig for at Meråker videregående skole har lyktes med sin jobb i så mange år, er meråkerbyggene. Her bor det hvert eneste skoleår vel 200 elever på hybel, ungdommer som trenger stabilitet, støtte og hjelpende hånd. Og her er meråkerbyggene gode. De tar like godt vare på elevene på skola, som de gjør med sine egne ungdommer. Det kan bety alt for en 16-åring som bor 1000 kilometer unna mor og far.

Så Meråker og Meråker videregående skole, fortsett den gode jobben slik at skinasjonen Norge kan feire gull og nyte store idrettsøyeblikk i mange år framover. Undertegnede ble aldri en verdensmester på skiskytterarenaen. Men akkurat det får jeg ta ansvar for selv. Skola og fjellbygda gjorde i hvert fall det de kunne for at jeg skulle lykkes.

Jon Håkon Slungård,

Nyhetsredaktør i Bladet