Stjørdals-Blink var som de bruker å være med på Jukola. De hadde to av de 3407 deltakende lagene, ett i damestafetten og ett herrelag i nattstafetten.

– Det gir et kick å løpe første etappe og være på Jukola. Du merker adrenalinet når du står på start sammen med nesten 2000 andre, sier Mattis Myhre, som hadde den første etappen for herrelaget.

Klokka 23.00 lørdag kveld gikk starten på den oppbygde arenaen godt ute i skogen 15 kilometer vest for Lahti.

Knapt 12 timer brukte stjørdalingene på å gjennomføre den utfordrende stafetten.

– Vi er fornøyde, sier Mattis og er vel vitende om hvor planen er å være i midten av juni de kommende årene. Så god var nemlig stemningen på hjemreisen at turer til Kangasala og Rovaniemi de to kommende årene ble planlagt.

– Deltakelsen på Jukola gir energi for det daglige arbeidet i laget med blant annet å legge løyper og bidra til ungdomstreninger, sier Mattis Myhre.

Av de beste

Nestlederen i orienteringsgruppa vekslet på en svært bra 260. plass og var ikke mer enn et kvarter bak utøvere som er helt i verdenstoppen.

– Jeg hadde stort sett kontroll selv da jeg et par steder ble med til en feil post. Jeg er fornøyd med egen prestasjon ut fra mitt nivå, og hele laget klarte seg bra, sier Myhre som er opprinnelig hadelending, men er blitt i Trøndelag etter at han begynte å studere på NTNU for 18 år siden.

Stjørdalingene endte til slutt som nummer 429, ti plasser bedre enn året før. Klubbens damer gjorde det enda bedre. Juniorjenta Ane Nielsen Solberg var så godt plassert som nummer 215 ved første veksling. De kom på plass 307. Klubbleder Monica Hægstad hadde en av de tre andre etappene på damelaget.

Ane Nielsen Solberg (til venstre), Ingvild Kjesbu, Solveig Vassenden, Monica Hægstad og ikke-løpende lagleder Ingvild Gjeving Skulbørstad tok en flott 307. plass blant de 1568 damelagene.

Ørkenstorm

Jukola gikk 15 kilometer vest for skistadion i Lathi i et skogsområde med mye sand i skogsbunnen. Med tusenvis i skogen i time etter time ble mye støv virvlet opp. Det var nærmest en konstant dis.

– Noen ganger var det så du nesten bare skimtet skoene til de som var rett foran deg, sier Myhre.

– Det var vel som å løpe i en ørkenstorm. Det var så støvete, sier Øystein Husby på Malviks lag.

Motiverer

Stjørdalingene kom til Lahti så tidlig på fredagen at de rakk å trene før felles middag.

– Det var nyttig å komme ut i terrenget som var vidt forskjellig fra hva du møter i Trøndelag. Så var det sosialt og hyggelig med middag i lag. Vi er en fin gjeng, sier Myhre.

Fortreningen var verdifull, for orienteringen var krevende og uvant i terrenget med utallige groper og senkninger.

Klokka 23.00 sist lørdag startet Husby på den første etappen på Jukola sammen med 1838 andre løpere.

Øystein Husby (til venstre) løper igjen orientering. Sammen med Nicholas Morgan, Sunniva Morgan, Kyrre Auran, Christian Andresen, Ingebrigt Fuglem og Petter Andreas Bergh ble det Malvik-lag. Foto: Erik Borg

– Klart at jeg ikke skulle gi meg

I fjor var Øystein Husby syk og ikke i stand til å orientere. På Jukola fikk en bom, sprang i vel to timer rundt midnatt, men kom sikkert i mål.

– Det er stort å igjen kunne være aktiv og orientere. Det setter jeg så stor pris på, sier 46-åringen etter sin fjerde Jukola-deltakelse.

På de tre første Jukolaene har orienteringen gått uten større feil for Husby. Denne gangen forsvant mange minutter ved det første flagget.

– Jeg hadde kontroll da jeg løp ut fra en sti omtrent et par hundre meter fra posten. Så ble jeg løpende rundt og strevde meg å finne ut hvor jeg var. Jeg ble mer og mer alene. Det var ikke så moro, sier Øystein.

Nå var aldri tanken om å gi seg tilstede. Den røde og hvite skjermen dukket da også opp. Husby kunne fortsette i jevn fart og tempo og god flyt og avanserte oppover i feltet.

Malvikingen hadde også den første etappen for Malvik IL da laget for første gang var med på verdens største orienteringsstafett for to år siden. I yngre år var han med to ganger for Selbu hvor han vokste opp.

– Orientering ble etterhvert hovedinteressen.

Etappen var 11 kilometer lang. I alt 19 poster skulle finnes i natta som etterhvert ble forholdsvis mørk. Til å begynne med var det skumring.

– Jeg er en trimmer og synes det er artig å delta og holde meg i bra form, sier Øystein.

Litt som Vasaloppet

Ingebrigt Fuglem var reiseleder for Malvik som deltok for andre gang.

– Å være med på Jukola var nok en egotripp-tur på linje med det Vasaloppet er for mange, sier Fuglem som hadde den sjette etappen.

Utenom Fuglem sprang. Øystein Husby, Nicholas Morgan, Sunniva Morgan, Kyrre Auran, Christian Andresen og Petter Andreas Bergh på laget.

– Jukola-debutantene Andresen og Berg sprang ikke minst bra, sier Fuglem.

Malvik endte som nummer 841 og var dermed godt inne på beste halvdel.

800 av de 19000 deltakerne på Jukola kom fra Norge. Aldri har det vært med flere. En periode hadde også Malvik to påmeldte lag i nattstafetten.

– Vi måtte melde av det ene laget. Håpet er at neste gang som vi er med, også stiller med damelag, sier Fuglem.