Skal lære kinesere å gå fort på ski til OL på hjemmebane

– Det skal bli spennende å drive med skiskyting igjen!

Prosjektleder Marius Ringen og driftsleder Øyvind Slungård ved Meråker vgs med trenerteamet til Kina-prosjektet mellom seg. Fra venstre: Marius Ringen, sportssjef Tor Arne Hetland, Espen Løkholm, Anton Ringen, Arild Askestad, Lilly Ofstad, Ada Ringen, Ola Berg Fines, Rune Talsnes og Øyvind Slungård. Mangler på bildet: Syver Nygård og Martin Aune.  Foto: Ivar Værnesbranden

Målet er at noen av dem skal kunne delta i langrenn eller skiskyting i OL i Beijing i 2022, og at de kan ta plasseringer i det øvre sjiktet.

Sport

Det er fem år siden Ada Ringen pakket bort børse og ski og sluttet som aktiv skiskytter. Nå har hun flyttet hjem til Meråker med familien. Tiden er inne til å hente fram gamle ferdigheter igjen.

Sammen med samboer Arild Askestad er hun er en del av trenerteamet som det kommende året skal lære rundt 40 kinesere å hevde seg i langrenn og skiskyting.

Fra scratch

– Jeg vet ikke så mye om utøverne som kommer. Men jeg har forstått det slik at de i stor grad starter på scratch, sier Ada Ringen.

Etter at hun la opp som aktiv utøver har hun blant annet vært trener på klubbnivå.

– Men dette blir noe helt annet, sier Ada Ringen.

Beijing-OL

Om ikke altfor lenge, rundt 20. oktober, kommer en gruppe på 43 personer fra Kina for å være et år i Meråker. Gruppen består av 38 idrettsutøvere og en støttegruppe på fem, inkludert to tolker. Gruppen skal være i Meråker ett år før de drar hjem igjen utpå høsten neste år.

–Målet er at noen av dem skal kunne delta i langrenn eller skiskyting i OL i Beijing i 2022, og at de kan ta plasseringer i det øvre sjiktet, sier Marius Ringen, prosjektleder for Kinaprosjektet ved Meråker vgs.

Tilflytting

For lokalsamfunnet Meråker betyr prosjektet ganske mye.

– For det første betyr det tilflytting til Meråker. Ganske mange i trenerteamet flytter nemlig hit. Samtidig får det ringvirkninger i bygda, i og med at vi kjøper en del tjenester av lokale leverandører. Jeg vil også tro at det betyr en del for butikkene i Meråker, sier Ringen.

Med veksten i trenerstaben får Meråker vgs. nå et av landets største trenermiljø innen ski og skiskyting.

Kroppsspråk

Trenerteamet består av ti personer, inkludert Tor Arne Hetland som sportssjef. Dessuten er det engasjert en person som skal være engelsklærer for kineserne, og tre nye personer i kantina – 14 personer totalt, eller rundt 12 hele stillinger.

Deltakerne i trenerteamet ser på oppgaven som en spennende utfordring.

– Språket? Med god vilje og godt utviklet kroppsspråk kan vi få til ganske mye, fastslår Espen Løkholm, en av de ti.