Disse har fått plass i nytt æresgalleri

Kong Harald åpnet idrettens nye digitale æresgalleri denne uka. Der har det blant annet blitt plass til skiskytter Tora Berger, bosatt i Meråker.  Foto: Arkivfoto: NTB/Scanpix

Sport

Kong Harald åpnet idrettens nye digitale æresgalleri denne uka. Der har det blant annet blitt plass til langrennsløperne Frode Estil og Tor Arne Hetland i tillegg til skiskytter Tora Berger.

Alle tre har hatt og har fremdeles sterk tilknytning til Meråker og spesielt Meråker videregående skole. Frode Estil la opp i 2007, Tor Arne Hetland i 2009 og Tora Berger i 2014. Estil arbeider ved Meråker videregående skole som sportssjef og avdelingsleder for idrettsfag. Tora Berger er lærer ved samme skole mens Tor Arne Hetland har i snart to år vært sportssjef for prosjektet Team China Meråker.

Det nye galleriet ble vist fram hos Det Norske Veritas i Bærum sist tirsdag. Det inkluderer alle som var i det gamle galleriet som sto i Håkons Hall på Lillehammer. Det ble sist oppdatert i 2006.

I det nye galleriet er 38 nye enkeltutøvere og seks nye lag som er tatt opp.

- Jeg har vært så heldig å ha tre bein i idrett. Som utøver, som leder og som ganske ivrig til å se på, sa Kongen til latter fra salen.


Per Øyvind var med å redde Tora sin karriere

Tora Bergers skiskytterkarriere var i ferd med å få en avslutning allerede i 2004.

 

Digitalt

Det nye galleriet blir ikke plassert fysiskt et sted, men legges derimot ut som et digitalt galleri som skal være tilgjengelig for allmennheten.

Norske idrettslederveteraner står bak utnevnelsene. Juryen har bestått av leder Petter Riiser, Grete Johansen, Jann Post, Bjørge Stensbøl og Anne Thidemann.


Disse har tatt flest medaljer

Se oversikt over medaljevinnere fra NM, VM og OL.

 

Frivilligheten

Av de 38 nye medlemmene var blant andre langrennsløperen Odd-Bjørn Hjelmeseth til stede tirsdag. Hjelmeseth konkurrerte samtidig som Frode Estil og Hjelmeseth var for Estil en av konkurrentene som det var artigst å slå.

Hjelmeseth snakket om hvordan det var å komme fra et lite idrettslag i distriktet. Han trakk fra frivilligheten og ildsjelene.

- Vi har så utrolig mange rundt omkring i alle kroker i landet som har lyst til å bli god. Sammen med gode idrettslag får vi vinnere, sa Hjelmeseth.

Galleriet har fått et tilskudd på 250.000 kroner fra Kulturdepartementet. NTB har levert den digitale løsningen og bildene.