Sverre Dahlen Aspenes satser alt på å bli best mulig i skiskyting. Etter noen sesonger med litt stang ut, fikk han ut deler av sitt potensial sist vinter. To EM-gull og flere løp i world cup var mer enn godkjent.

Nå håper han på nye framganger når skiskytterne innleder sesongen på Sjusjøen i helga.

Annet utgangspunkt

Og fjorårssesongens resultater har satt Sverre i en litt annen posisjon før denne sesongen.

– Det er ingen hemmelighet at jeg går inn i denne sesongen med en litt annen trygghet enn på samme tid i fjor. Jeg er i den posisjonen at jeg kan kjempe meg til en plass på world cup-laget, men har samtidig IBU-cupen om det ikke skulle lykkes, sier Sverre.

Sverre er en av fire løpere som før helga har fått beskjed om at de kjemper om den siste plassen til åpningshelga i verdenscupen i finske Kontiolahti i perioden 26. november til 4. desember. De tre andre er Endre Strømsheim, Johannes Dale og Aleksander Fjeld Andersen.

Ikke lagt opp til formtopp

På grunn av mangel på vinterlige forhold, blir det to sprintrenn under åpningshelga på Sjusjøen. Det skulle passe Sverre godt, som har levert mange gode resultater på nettopp sprint. Men han har ikke lagt opp til noen formtopp allerede nå.

– For meg er det viktigere å ha stigning i formen fram mot jul, enn å sikre en plass på verdenscuplaget for så å prestere under pari når den tid kommer. Er jeg god nok i helga blir det verdenscup, om ikke blir det i hvert fall to runder med IBU-cup.

– Så du har trent som normalt inn mot de første rennene?

– Ja, har kjørt en helt normal oppkjøring. Jeg kan kalle det en kontrollert forberedelse inn mot konkurransesesongen.

Den siste tiden har utviklingslandslaget, hvor Sverre er en del av, vært samlet på Beitostølen for å gjøre de siste forberedelsene.

– Der har det vært flotte forhold og vi har fått gjort det vi skal gjøre.

Sverre Dahlen Aspenes jublet etter å ha sikret seg EM-gull sist vinter. Nå drømmer han å oppgradere dette til en VM-tur. Foto: Manzoni / NordicFocus

Høyere grunnivå

Sverre har ikke hatt bare en enkel inngang på årets sesong. Våren var preget av sykdom, og sommeren ble heller ikke slik han hadde tenkt seg. Men de siste månedene har alt sett bedre ut.

– Høsten har vært god treningsmessig. Hele laget, både utøvere og trener, bor på Lillehammer og det gir meg en meget god treningshverdag. Så selv om det har gått litt opp og ned, så viser testene at jeg er bedre enn på samme tid i fjor. Jeg tenker rett og slett at grunnivået til meg som skiskyttere er høyere.

Så får lørdagens og søndagens sprintrenn vise om det stemmer.

Drømmer om VM-tur

I fjorårssesongen fikk Sverre teste seg mot verdens beste skiskyttere tre helger. Det ga mersmak. Og han er ikke mer beskjeden enn at lett kan si at han drømmer om en plass i vinterens VM-tropp.

– Jeg vet at nåløyet er trangt og at det meste skal klaffe. Men samtidig vet jeg at jeg har mye mer inne enn det jeg fikk vist på world cup-nivå sist vinter. I tillegg til VM-deltakelse, så har jeg forhåpninger om flest mulig helger med verdenscup, avslutter Sverre Dahlen Aspenes.

Ingen formtopp i helga

Sambygdning Lotte Lie skal også i aksjon på Sjusjøen i helga. Men hun kommer bare til å gå på lørdag. Med hennes belgiske statsborgerskap, er hun allerede klar for de første verdenscuphelgene.

– Jeg føler at treningshøsten har vært god, og at jeg har fått trent bra. Har også holdt meg frisk og skadefri. Men føler at det holder med et renn i helga, sier Lotte Lie, som også har Lillehammer som base for sin satsing.

– Det betyr at formtoppen ikke kommer nå?

– Det gjør den ikke. Målet mitt denne sesongen er å gå jevnt med gode løp, og på en god dag blande meg inn blant de 10 beste i verdenscupen. Jeg er nok ingen medaljekandidat, og satser derfor minst like mye på verdenscupen som VM i Oberstdorf, avslutter Lotte Lie.