Markus Nordgård Fossland har hatt stor framgang som alpinist i løpet av 2016/2017-sesongen. Og lokalt næringsliv er med på laget til Stjørdals-Blink-utøveren.

Unggutten er ferdig med to av fire år ved landslinja for alpint ved Oppdal videregående skole. Til tross for store framganger, spesielt i fartsøvelsene super G og utfor der han er rangert som verdens raskeste 1999-modell, ble ikke 18-åring tatt ut blant de 30 alpinistene som utgjør de forskjellige landslagene.

Dermed er det skolen, lokale samarbeidspartnere og ikke minst familien som gjør at han kan satse videre mot den desiderte alpintoppen.

Litt for ung

– Jeg er nok litt for ung ennå til å steget opp på europacuplaget som er laget under verdenscuplaget, sier Markus Nordgård Fossland til Bladet. De to yngste på europacuplaget er 1997-modeller.

– Ellers så er det tre eller fire 1996-modeller på laget, sier Markus Nordgård Fossland.

Han stresser ikke selv om han ikke ble med på et forbundslag.

– Jeg har det veldig bra på Oppdal, sier han.

Uten lag, så må han ut på frierferd lokalt for å få tak i samarbeidspartnere. Og det har han klart. Han har de siste årene blitt støttet av Trønderenergi, Primahus Bolig, Børstad Transport, treningssenteret Spenst og sportsbekledningsbedriften Under Armour. Spenst er bedriften hans mor, Gry Nordgård Fossland, driver.

Unntak

– Vi bruker omtrent 200.000 kroner i året på støtte til lag og foreninger i hele Nord-Trøndelag, men først og fremst i stjørdalsdistriktet. Og det er bredden vi støtter. At vi støtter en enkelt utøver som Markus er et unntak. Men han er et unikt talent som vi synes det er artig å støtte samtidig som det er spennende å følge utviklingen hans, sier daglig leder Tor Jakob Reitan i Børstad Transport.

– Stjørdals-Blink Fotball er en stor samarbeidspartner. Og vi støtter barne- og ungdomsfotballen, legger salgs- og markedsansvarlig Karl Peder Bjerve til.

Sammen med Primahus Boligsjef Joar Winther var Reitan nylig i møte med Markus Nordgård Fossland der avtaler for kommende sesong ble fastspikret.

– De største avtalene vi har på sponsorsiden er med Hegra IL, Markus og Niklas Dyrhaug, sier Joar Winther som samarbeider med alpinisten på det tredje året.

– Jeg var i Åre som publikum da han deltok i sitt første verdensmesterskap for junior sist vinter. Det var en utrolig opplevelse å se Markus fra Stjørdal i samme konkurranse som de beste utøverne i verden, sier Joar Winther.

Sko og ski

Etter å ha holdt seg med alt av utstyr så langt i karrieren, vil Fossland kommende sesong få lettere tilgang til sko og ski fra utstyrsleverandørene Rossignol og Dynastar.

– Det er jeg glad for. Det kommer blant annet nye regler for storslalåmski når det gjelder innsving på skiene. Det betyr at jeg må bytte ut de gamle storslalåmskiene mine foran kommende sesong, sier Markus Nordgård Fossland.

Han planlegger første treningsøkt på snø ved Juvass Sommerskisenter i midten av august.