– Tjenare, gubben! Sjå på guttan!

Arve Næss Kjøsnes sitter på den ene innbytterbenken ved hovedtreningsbanen Skoglunden.

Om kort tid skal han gjennomføre en treningsøkt med spillerne Stefano Vecchia og Sverre Nypan, som begge sliter med skader. Begge kommer presist klokken 11.30 mandag formiddag, akkurat som avtalt med fysioterapeuten fra Vikhammer.

– Er det du som er det nye stjerneskuddet nå eller, spør Vecchia og henvender seg til Kjøsnes og ler.

Arve Næss Kjøsnes i diskusjon med Stefano Vecchia og Sverre Nypan på trening. Foto: Anders Fossum

Følelsesmenneske

Noen mandager er tyngre enn andre i Norges største klubb. Kvelden i forveien har Rosenborg gått på et forsmedelig tap i Haugesund. Nå handler det om å bygge seg opp på nytt.

– Er du et følelsesmenneske som meg, så er det enten terningkast 6 eller terningkast 1. Men jeg må prøve å ikke gå i de dypeste daler når det går som tyngst, sier Arve Næss Kjøsnes.

Ute på treningsbanen har 40-åringen plassert kjegler, minimål og annet utstyr. En sekk med fotballer ligger også på sidelinjen.

Dette er den første gresstreningen til Stefano Vecchia på over to måneder. Nå skal han teste hvordan kroppen fungerer.

– Arve er kjempeviktig for meg. Jeg har ikke møtt en bedre fysioterapeut. Han har hjulpet meg enormt mye siden jeg kom til Rosenborg, sier Vecchia.

Arve Næss Kjøsnes pusher Stefano Vecchia og Sverre Nypan på trening denne uken. Foto: Anders Fossum

Startet egen klinikk

Det er drøye to år siden at Arve Næss Kjøsnes ble oppringt av daværende RBK-lege Reidar Due. Han lurte på om han var interessert i å starte som fysioterapeut i trondheimsklubben. Etter noen runder frem og tilbake, så bestemte han seg for å gripe sjansen.

Mandag 4. januar i 2021 hadde Kjøsnes sin første arbeidsdag i Rosenborg.

«Enten er dette det smarteste du gjør, eller så er dette det dummeste», sa jeg til meg selv. Fasiten er at jeg ikke har angret en eneste dag på at jeg sa ja, sier Arve.

Veien til fysioterapeutyrket var ganske så tilfeldig. Han ble oppringt av en gammel klassekamerat mens han var på fest. Kompisen lurte på om de skulle flytte sammen og starte på ny utdanning.

Og slik ble det.

Arve Næss Kjøsnes tok steget og solgte seg ut av privatklinikken, og begynte på fulltid i Rosenborg på nyåret i 2021. Foto: Anders Fossum

I 2006 startet Kjøsnes og Anders Megård sin egen privatklinikk på Lade. En tredjemann kom til noen år senere. Klinikken gikk bra og det var fulle lister. I tillegg bidro Kjøsnes sterkt i Ranheim og på aldersbestemte landslag.

– Jeg måtte selge meg ut av klinikken da jeg startet i Rosenborg. Det jeg gjør nå er altoppslukende, og jeg går inn med hud og hår. Det å være i RBK er ikke en jobb, men en livsstil, sier Arve.

Arve i baris

– Du bør være her når det er sol, for da får du et bilde av Arve i baris utpå banen. Da liker han seg. Og det er faktisk helt sant.

Midtbanespiller Tobias Børkeeiet har akkurat kommet til Skoglunden og ler godt av sin egen kommentar. Han er usikker på om malvikingen har godt av å bli skrevet om i lokalavisen.

Stemningen mellom Tobias Børkeeiet og Arve Næss Kjøsnes er god. Foto: Lars Sørnes

– Baris, ja. Det er for at guttene skal ha noe å strekke seg etter, svarer Kjøsnes selvsikkert på fleip.

Men det er en sprek malviking Bladet snakker med. Han vedgår at han muligens er over snittet bra trent til å være 40 år.

– Dersom spillerne er skadet og trener innendørs, så skal de trene hardt og mye. Jeg pusher de nok litt i overkant mye noen ganger, og da hender det at jeg er med på selve økten. Jeg tror de yter litt ekstra når det skjer. På de lange dragene henger Meråker-tiden igjen i føttene ennå, sier Arve og gliser.

Som ungdom reiste han hjemmefra og flyttet til Meråker på hybel og videregående skole. Malvikingen, som vant Skandia Cup i fotball som 13–14-åring, bestemte seg for å satse for fullt på langrenn. Men i løpet av de fire årene i fjellbygda skjønte han at den store skikarrieren kom til å utebli. Skiene ble lagt på hylla.

Det er nok RBK-profilen Stefano Vecchia glad for. Dagens treningsøkt går mot slutten. Og selv om fotballformen er et stykke unna, så er han glad for at kroppen responderer bra.

– Arve tok tidlig tak i meg og min skadehistorikk. Han er langt fremme i sin tankegang, og jeg har et spesialopplegg som jeg følger, sier Vecchia.

Stefano Vecchia følger et spesialopplegg som Arve Næss Kjøsnes har satt han på. Foto: Anders Fossum

Glimt i øyet

– Hvordan er det å ha Arve i RBK-miljøet?

– Han er hard og seriøs som fysio. Han forlanger at vi er «på» når vi skal være «på». Utenfor trening er han mer chill, en veldig fin fyr som er kjempebra for laget. Han er positiv og glad og får opp stemningen. Det er fint å ha noen å tulle med når treningene er over, sier han.

Og legger til:

– Alle klubber trenger en Arve.

– Det er enklere å gjennomføre ting med humor når de ser at jeg er godt forberedt, sier Arve Næss Kjøsnes. Foto: Anders Fossum

I programmet «Innsiden», der vi får følge det indre liv i Rosenborg, ser vi en fleipete tone i garderoben og i fysiorommet på Lerkendal. Arve Næss Kjøsnes er opptatt av at alle må være seg selv.

– Spillerne er veldig seriøse, og de vil opp og frem. Men vi må kunne gjøre det med et glimt i øyet. Det er litt misforstått at du ikke kan være autoritær hvis du bruker humor. Det kan selvfølgelig ikke bli bare fjas heller, for du må ha en plan og tankegang i bunn. Det er enklere å gjennomføre ting med humor når de ser at jeg er godt forberedt, sier Arve.

40-åringen er den som følger opp spillere med de alvorligste skadene. Etter hver treningsdag lager han et referat og sender til trenerne Kjetil Rekdal og Geir Frigård.

Familie

Til daglig bor Arve Næss Kjøsnes i en enebolig på Vikhammer sammen med forloveden Reidun og barna Mia (6) og Theo (9).

Her er storfamilien samlet. Arve sammen med barna Mia (6) og Theo (9) og forloveden Reidun. Foto: Privat

Mye av året går bort til jobb for Arve, som sitter på RBK-benken hver hjemmekamp og annenhver bortekamp. Akkurat tidsbruken kjenner han litt på overfor de som er hjemme.

– Den største utfordringen er på sommeren. Det er det verste. I år dro resten av familien nordover på ferie, og jeg er dårlig på å være alene. Det blir så tomt, sier Arve.

Men samtidig så forteller han at han har fine hverdager, der han fint rekker å levere datteren på skolen før turen går videre til Lerkendal.

– Og vi kommer oss til hytta på Oppdal enkelte helger. Der koser vi oss.

– Hvor lenge ser du for deg å være i Rosenborg?

– Så lenge jeg er ønsket og så lenge jeg føler jeg kan bidra med noe. Det er så mange fine, inkluderende og herlige folk her. Alle vil hverandre godt. Tanken på å få bli med på et RBK-eventyr er helt topp. Da er det verdt alt arbeidet som ligger bak.

Noah Holm ga støtteapparatet en avskjedsgave før han dro til profflivet i Frankrike i sommer. Her ser vi materialforvalter Alexander Kopperud (fra venstre), kommunikasjonsansvarlig Jørgen Stenseth og Arve Næss Kjøsnes i finstasen. Foto: Olav Aas, RBK.no

Bursdagsfeiring med Vecchia på scenen

– Sverre Nypan! Denne guttebassen er tilbake. For en maskin!

Treningen er over denne mandagen. Både Sverre Nypan og Stefano Vecchia fikk gode svar og er begge på vei tilbake. Det er som musikk i ørene til fysioterapeuten fra Malvik.

Og musikk ble det da Arve Næss Kjøsnes feiret 40-årsdagen på Ladekaia i midten av juni i år. Til stor overraskelse for gjestene sto plutselig Per Ciljan Skjelbred på scenen. Han introduserte Stefano Vecchia som en av kveldens artister.

– Det var en kul greie. Arve spurte meg på forhånd om jeg ville synge, og det var ingen tvil fra min side, sier Vecchia.

Per Ciljan Skjelbred får spesialbehandling av Arve Næss Kjøsnes i fysiorommet i garderoben. Foto: Eirik Grønning, RBK.no

Han er imidlertid ikke imponert av musikaliteten til 40-åringen.

– Arve har mange fine egenskaper, men sangstemmen er ikke hans sterke side. De fleste videoene som ble tatt den kvelden, ødelegger han, for vi hører stemmen hans når han synger. Men det ble en fin kveld, sier Stefano Vecchia og ler.