– Det er veldig artig å være med å spille her sammen med andre lag, sier Kristoffer Johnsen fra Hommelvik Guts. Laget hans var arrangør da det torsdag ble arrangert spillkveld for FFU-serien (fotball for utviklingshemmede) på Mersalg arena i Hommelvik.

– Jeg startet ny i år. Det er veldig morsomt å bare kunne spille fotball uten å trenge å være så “proff”. Jeg har spilt fotball før, men det er mange år siden. Det ble ganske proft og alt for seriøst. Det var bare kjefting når du gjorde noe feil. Gjør du feil her så er det bare å prøve igjen. Dette er bare for å ha det morsomt, spille fotball og være sosial. Det er et veldig godt miljø, sier sekstenåringen.

Ingen benkesliting

Lag fra hele Trøndelag var samlet under turneringen som ble arrangert i samarbeid med organisasjon Alle på banen og Hommelvik ILs (HIL) fotballavdeling. Og idrettsgleden gnistret både på og utenfor banen. I motsetning til andre fotballturneringer telles det verken mål eller seire når spillerne i FFU-serien går på banen. I stedet er det spillegleden og samholdet som står i fokus, forteller Leif Tore Røstum fra City Stjørdal:

– Det er bare for å ha det artig, og vise at man klarer å gjøre noe. Vi teller ikke mål.

Jeg har spilt i Selbu tidligere men fikk bare fem minutter på banen, og da ga jeg meg og begynte på Stjørdal i stedet. På stjørdal får jeg spille alt, hele tida. Og nå er jeg blitt kaptein på laget også, smiler Leif Tore stolt.

Det var mye utilslørt spilleglede å se ute på banen. Foto: May Elisabeth Lund

Pølsefest

Guttene trekker frem fotballen som et sosialt treffpunkt og en arena for å danne nye vennskap. I pausen ble det delt ut pølser til alle, noe som ble tatt godt i mot:

– Jeg synes det er ganske fantastisk at vi ble sponset med så mange pølser og brus og at det er gratis til alle, sier Kristoffer

– Det er viktig å komme seg ut fra sofaen og trives ute. Du får mange venner etter hvert hvis du er med ute, legger Leif Tore til.

Lagene i FFU-serien er mangfoldige, også når det kommer til aldersspenn:

– Det er alle aldre. På vårt tror jeg den eldste er 60, sier Kristoffer.

– Hos oss er den eldste 50 , forteller Leif Tore.

Mestring og glede

– FFU står for fotball for utviklingshemmede og er et tilbud til alle som ikke spiller i vanlig fotballserie. Det kan være på grunn av fysisk, eller psykisk utviklingshemming eller andre grunner som gjør at de har falt utenfor og ikke er med på vanlige fotballag, forteller Kent Omenås; leder for fotballavdelingen i HIL.

– Dette er første fulle sesongen for Hommelvik Guts som er et nytt og kjærkomment medlem av Hommelviks fotballfamilie. Sosial glede, mestring og idrettsglede står i høysetet. Det sportslige er veldig lite viktig, men alt det andre er viktig, som det å få komme ut og treffe andre likesinnede og spille fotball. Du vil se hvis du går rundt her at det er sjeldent mye idrettsglede når det scores eller de får til andre gode ting, sier Omenås.

Lagånden på topp i FFU-serien May Elisabeth Lund

Fikk blomster

– Det er mye roligere, mer avslappet og balansert. Da jeg kom var kampene i godt driv.  Litt kaldt og surt, men stemningen er god og jeg ser i alle fall på de ute på banen at de trives godt. Det er veldig god stemning med masse positiv ros fra motstandere og fra publikum. Og det er viktig for den gjengen her, sier Kent Omenås.

Hommelvik Guts ledes av fotballildsjel Sverre Inge Lystrup Ness. Ness mottok blomster for innsatsen fra styret i HIL i pausen under spillkvelden torsdag.