Deaflympics, som er verdens største idrettsarrangement for hørselhemmede, arrangeres i Samsun i Tyrkia. Andrea Hovstein Hjellegjerde fra Stjørdal er Norges eneste utøver i golf.

Hun fikk en skikkelig kickstart på oppholdet. 24-åringen fikk æren av å bære det norske flagget under åpningsseremonien onsdag kveld foran drøye 33.000 tilskuere.

– Det var helt fantastisk, og jeg tror ikke jeg kan beskrive følelsen av å gå inne på stadionen. Stemningen var helt magisk. Dette er noe alle skulle fått oppleve, sier Andrea Hovstein Hjellegjerde til Bladet.

Stjørdalskvinnen slo sitt første slag i mesterskapet fredag formiddag.

Går for gull

Andrea Hovstein Hjellegjerde har gode resultater å vise til i tidligere mesterskap for døve. Hun har en førsteplass i EM i 2015 og en andreplass i VM året før. I Deaflympics går hun for gull.

– Jeg er nødt til å spille stabilt bra hele veien inn hvis jeg skal ta gull. Men jeg skal være fornøyd med en pallplass, sier Hjellegjerde.

Som forberedelse til mesterskapet spilte hun Østlandstour. Etter ankomst i Tyrkia har hun spilt et par runder på banen.

– Jeg har fått pusset på nærspillet og de lange slagene. Det er viktig å bli godt kjent med banen og gresset for å lage en best mulig strategi og spilleplan, forteller 24-åringen.

Hun har med seg treneren Gøran Søbye som skal være hennes caddie i Deaflympics.

– Vi har samarbeidet i to år og jeg er veldig fornøyd med det vi har fått til sammen.

Golfkonkurransen startet fredag og varer fram til onsdag den kommende uka. Det er to dager med kvalifisering og matchplay som spilleform. Det betyr at Andrea Hovstein Hjellegjerde må vinne alle kampene for å gå helt til topps med gullmedaljen rundt halsen.

Saken fortsetter under bildet.

Andrea Hovstein Hjellegjerde deltar i Deaflympics i Tyrkia. Foto: Caroline Dokken Wendelborg

Konkurranseinstinkt

Hun flyttet fra Stjørdal til Trondheim i 2014. Videre gikk ferden til Oslo i juli i fjor. Ved siden av idretten jobber hun som barnehagelærer.

Som golfspiller beskriver hun seg selv med et stort konkurranseinstinkt.

– Med mitt handikap må jeg bruke de andre sansene mine mye mer. I golf klarer jeg ikke å høre hvordan jeg treffer ballen, men må rett og slett føle meg fram. Det sies også at en person med nedsatt hørsel kan ha svekket balanse. Om det gjelder for meg er jeg usikker på ettersom jeg opplever at jeg har relativt god balanse. Det kan ha noe med at jeg trener på det, sier Andrea Hovstein Hjellegjerde.

Lekene i Tyrkia er de 23. sommerleker for Deaflympics. Det skal konkurreres i 21 ulike idretter. Norge stiller med en tropp på sju deltakere.