Verden står overfor store utfordringer knyttet til bærekraftig utvikling, og det kan føles overveldende. Likevel må vi ikke miste håpet! Hver eneste handling, uansett hvor liten den kan virke, har betydning. Dette er avgjørende for fremtidige generasjoner.

Som du sikkert vet fra før av, er det mye du selv kan gjøre for å bidra. Du kan kutte ned forbruket og øke ombruket, velge bærekraftige produkter, kildesortere, ikke kaste søppel ute i naturen og for eksempel bli med på strandryddedager.

I dette leserinnlegget ønsker jeg å si noe om en svært betydningsfull og effektiv handling du kan gjøre for å bidra: Å rette oppmerksomheten mot de som har den lengste fremtiden foran seg – våre barn og unge.

Barn og unges engasjement for natur, klima og miljø er avgjørende for en bærekraftig fremtid. Det er viktig at voksne og politikere anerkjenner, støtter og motiverer, og gir dem større innflytelse i saker som har betydning for dem. Å oppleve at innsats og engasjement blir satt pris på og at det fører til endring, gjør at barn og unge tørr å engasjere seg og at engasjementet vedvarer.

De trenger mer optimisme og håp for en bedre fremtid. De trenger at vi voksne selv bidrar og involverer oss, at vi går foran som gode eksempler. Selv om det er "de som er fremtiden", har vi et enormt ansvar for å forberede de på denne fremtiden.

Ung-rapporten 2023 viser en ytterligere nedgang i klimaengasjementet blant unge, selv om bekymringen for miljøet fortsatt er høy. Ungdom tar miljøvennlige valg i hverdagen som å handle brukt, spise mindre kjøtt og kildesortere, men de demonstrerer ikke, skriver ikke leserinnlegg og deltar ikke på høringer sammenlignet med tidligere år.

De bekymrer seg, men holder tankene sine for seg selv. De har en følelse av at det ikke nytter å engasjere seg. Det gjør meg trist, at en del unge har gitt litt opp.

Vi kan ikke å la de unge ta kampen alene.

Denne utviklingen viser at det er helt essensielt å anerkjenne og støtte de unges bekymringer og innsats for en bærekraftig fremtid. Den viser at det er avgjørende at de føler at deres stemmer blir hørt og verdsatt i beslutningsprosesser.

Så hva kan vi voksne gjøre med det? Jo, vi gir dem det de trenger, og det burde ikke være så vanskelig.

Som voksne har vi en unik mulighet til å påvirke den bærekraftige utviklingen langt inn i fremtiden. Selv en liten handling fra deg kan utløse betydningsfull og viktig inspirasjon hos barn og unge, enten nå eller senere når de er blitt voksne.

Det finnes faktisk en egen miljøvern-organisasjon for barn og unge som er opptatt av å ta vare på naturen og miljøet rundt seg. Miljøagentene er en demokratisk organisasjon og her er det barna som bestemmer og det jobbes med saker som miljøagenter selv fremmer. På landsmøtet i fjor stemte miljøagenter fra hele landet frem dyr og natur som den viktigste miljøsaken for Miljøagentene.

Som miljøagentmamma, frivillig, fylkesleder og sentralstyremedlem i organisasjonen mener jeg at Miljøagentene er en helt fantastisk organisasjon som gir barn muligheten til å engasjere seg i sin egen fremtid. Visjonen deres er å skape et varig og løsningsorientert engasjement hos flest mulig barn på barns premisser, at barna har troen på seg selv, framtiden og at det nytter å gjøre noe.

Organisasjonen gir unge en plattform for å uttrykke sine ideer og bidra til beslutningsprosesser.

Heldig for deg som bor i Trøndelag som har så mange muligheter til å påvirke den bærekraftige utviklingen, for i Trøndelag er det nemlig over 1200 miljøagenter! Agentene er aktive og engasjerte, og det arrangeres mange spennende aktiviteter i de ulike lokallagene i fylket.

Vi vet jo hvordan vi kan hjelpe dem i deres viktige arbeid; ved å støtte og heie på dem, og ta dem på alvor. Det er ønskelig at du støtter disse flotte agentene når og hvor som helst, men jeg vet de blir spesielt glade for å bli sett og hørt i disse kommende aktivitetene:

Kunstutstilling på Stjørdal Bibliotek: Sist høst deltok agentene på ART- WORKSHOP med kunstnerduoen Prestgaard og Andersen, som er anerkjent for sin kreative plastkunst. Agentene har laget en vandreutstilling av plastkunsten sin og de har de siste ukene stått på for å få alt klart til åpning denne uken.

Agentene har skapt en utrolig vakker, kreativ og tankevekkende kunstutstilling, og de håper at den vil inspirere oss til å tenke annerledes og nytt. De gleder seg til åpningen, og spenningen økte betraktelig da de fikk vite at selveste ordføreren kommer.

Søppelrydding på Inderøy 6.-7. april: Agentene har «demokrati-skole» denne helgen og har ansvaret for å planlegge og arrangere strandrydding i Straumen, Inderøy – en flott mulighet til å bidra, og bli bedre kjent med agentene, og vi med dere.

1. mai-tog: Tema er natur, og agentene går i tog med budskapet «stopp nedbyggingen av naturen». Alle er hjertelig velkomne til å gå sammen med oss.

Kanskje du har eller vet om et barn som vil bli miljøagent? Inviter dem til å bli med på denne viktige reisen, og bli kjent med flere engasjerte barn. Miljøagentene har flere lokallag rundt omkring i hele landet.

Eller har du som voksen lyst å bidra som frivillig? Å være frivillig for denne organisasjonen er for meg utrolig meningsfullt. Det er givende og gøy å være med å bidra til økt kunnskap, flotte naturopplevelser, og utforskertrang hos barn som er spesielt engasjerte og nysgjerrige, og klare til å gjøre en forskjell for planeten. De gir meg også et håp for fremtiden.

Siv Grethe Aarnes

Sentralstyremedlem Miljøagentene og frivillig voksenkontakt i Trøndelag