Brennpunkt serien - Omsorg bak lukkede dører - viste store svakheter i helse- og velferdstjenestene til eldre, på sykehjem så vel som i hjemmetjenesten. Vi har ingen grunn til å tro at vi har tilnærmet de samme utfordringer i Malvik. Tvert imot, tilsier vår erfaring med kommunens helsetjenester, at ansatte gjør alt de kan for å gjøre livet meningsfullt og godt for brukerne, ikke minst for de som er i livets siste fase - så vel som deres pårørende. Likefullt, er det klart områder der vi kan bli bedre. Utfordringene i helsetjenesten i årene fremover er enorme, også i Malvik. Vi blir flere eldre, samtidig som vi blir færre i jobb. Malvik er en liten kommune med flere uløste oppgaver. Vi trenger derfor alle gode krefter, ikke begrensninger på private aktører som ønsker å bidra.

At vi har en statsminister som lover at ingen AP-styrte kommuner skal ha hjemmetjenester og sykehjem som driftes av private, er oppsiktsvekkende og en overkjøring av det kommunale selvstyret. Ikke minst at kommunene selv ikke skal få beslutte hvordan de ønsker å tilby tjenestene. At regjerningen er i utakt med befolkningen, ser man i en dagsfersk undersøkelse (VG 4 september 2023) som viser at langt over halvparten av landets befolkning støtter Høyre sin politikk om offentlig-privat samarbeid i eldreomsorgen. Hele 56 prosent mener at private aktører bør kunne drive sykehjem i Norge. Vi i Malvik Høyre tror at innbyggerne i Malvik også ønsker private og ideelle aktører velkommen i helse- og eldreomsorgen.

Vi i Malvik Høyre går på valg for økt samarbeid med private helse- og omsorgstjenester. Til nå har den norske velferdsmodellen vært basert på en sterk offentlig tjeneste med private og ideelle supplementer. Private bidrar til økt innovasjon og kostnadseffektivitet, kan raskere skalere opp og ned avhengig av behovet, og ta unna ventelister. Vi ser mange fordeler med denne modellen hvor private og ideelle sammen med kommunale aktører bidrar til økt mangfold og kvalitet, og tjenester tilpasset den enkeltes behov.

Kampen mot den private velferden er en av de aller største fanesakene til venstresiden i årets valgkamp. Venstresiden i Malvik er intet unntak. De bommer trolig stort hvis de tror at sårbare eldre og slitne pårørende er opptatt av hvem som driver sykehjemmet eller omsorgstilbudene. Et eksempel på denne feilslåtte politikken til venstresiden er at Lucas Hospice i Malvik så seg nødt til å legge ned sitt velfungerende tilbud innen palliativ behandling og omsorg ved livets slutt. Det viktigste for oss i Malvik Høyre er at kvaliteten i omsorgstjenestene er av høy kvalitet og at du kan være sjef i ditt eget liv med økt valgfrihet og mangfold, også ved livets mest sårbare faser.

Vi i Malvik Høyre går derfor til valg på å åpne opp for fritt brukervalg i de hjemmebaserte og andre omsorgstjenestene samt muligheten for privat og ideell drift av nye sykehjem- og omsorgsplasser. Vi mener at trygghet, kvalitet og aktivitet er det viktigste i eldreomsorgen, uavhengig om tilbudet er kommunalt, ideelt eller privat. Det offentlige skal ta regningen. Dette mangfoldet støtter også opp den enkeltes valgfrihet, en viktig verdi for oss i Malvik Høyre.

Velferdsprofitører eller problemløsere? Gründere skal kanskje oppmuntres i dette landet, men ikke så lenge de trer innenfor helse og omsorg sektoren. Det mener vi er feilslått politikk. Vi trenger disse gründerne for å løse fremtidens utfordringer. Til forskjell fra i Norge hvor venstresiden gjør alt de kan for å bekjempe alle private initiativ, skal en ikke lengre enn til sosialdemokraten Mette Frederiksens Danmark for å finne at såkalte «Friplejehjem» er blitt populære tilbud og del av løsningen på det stigende pleieboligbehovet i kommunene. Denne satsningen letter også presset på investeringsbudsjettene. Her er det private aktører som har ansvaret for alle etableringskostnader og driftskostnader. Kommunen har verken utgifter til anlegg eller løpende vedlikehold, og bærer heller ikke risiko i forbindelse med eventuell tomgangsleie, om behovet viser seg å være mindre enn først antatt.

Påstandene om dårlige lønns- og arbeidsvilkår i privat sektor er i beste fall en sannhet med modifikasjoner. Tariffavtaler gjelder her som andre steder. Ideelle og kommersielle som driver innen hjemmetjenester og sykehjem, er seriøse bedrifter. De er en del av et organisert arbeidsliv med fremforhandlede tariffavtaler, AFP-rettigheter og innskuddspensjon over lovens minimumskrav. NOU slår fast at private bedrifter innen helse og velferd har konkurransedyktig lønn. Å miste ansatte på grunn av lønn, er kostbart. Kostnader forbundet med rekruttering og opplæring er betydelig. Selv organisasjoner med profittmål erkjenner dette.  Der er kjent at mange sykepleiere velger å jobbe utenfor helsetjenesten. Flere vil kanskje komme tilbake til helsetjenesten når det er flere arbeidsgivere å velge mellom.

I årets valg er en av de tydeligste skillelinjene mellom høyre- og venstresiden troen på det å slippe til alle gode krefter for en fremtidsrettet velferdsmodell hvor alle sikres en verdig helse- og eldreomsorg. Vi i Malvik Høyre går på valg for tjenester av høy kvalitet, mer mangfold og valgfrihet, slik at får mer makt over eget liv og raskest mulig tilgang på hjelp. Vi setter enkeltmenneske foran systemet.

Godt valg 11 september.

Eugen Gravningen Sørmo

Ordførerkandidat Malvik Høyre

Tone Østgaard

3. kandidat Malvik Høyre