Vi har en kampsak i Malvik idrettslag - vi ønsker å ta, og få, en sentral rolle i helhetlig utvikling av lokalsamfunnet! Men vi hverken kan eller vil realisere den ambisjonen alene. Vi vil gjøre det sammen med politikere, kommune, skoler og lokalbefolkningen.

Hvorfor? Er ikke idrettslaget til for å legge til rette for at folk skal få holde på med og bli god i idrett? Jo, det er vi. Og det er vi skikkelig gode på. I Malvik idrettslag tilbyr vi treningsopplegg med tilhørende fasiliteter innenfor 13 ulike idrettsgrener. Ski, sykling, orientering, svømming, innebandy, padling, friidrett, disk-golf, e-sport, fotball, håndball, allidrett for de minste og seniorklubben for de eldste. I tillegg bidrar vi med drift og vedlikehold av store anlegg som fotballbanene på Viksletta, Abrahallen, Malvikhallen og Messebygget på Midtsand. MIL har lagt til rette for idrettsprestasjoner i over 90 år.

Men, MIL er mer enn idrettsprestasjoner. Det er et første møte med lokalsamfunnet for mange tilflyttere. Det er en inkluderingsarena for flyktninger. Det et møtested for de som ønsker å ta del i et sosialt nettverk. MIL har en tilstedeværelse som gjør at det sjelden er mørkt og folketomt på Viksletta. Vi som jobber med idretten i det daglige ser at ting er i endring. Vi ser at ungdomsproblematikken øker. Vi ser at utbyggingen skjer uten tilrettelegging av sosiale og helsefremmende møtesteder. Vi ser at både vi som foreldre, og myndighetene, setter større krav til hvordan idrettslaget skal driftes og styres. Vi ser at idretten, helt naturlig, tar på seg et ansvar for å møte alle disse utfordringene.

Grunnen til at vår kampsak er å få, og ta, en mer sentral rolle i helhetlig utvikling av lokalsamfunnet, er at vi har klokketro på, og vet gjennom 90 års erfaring, at tilrettelegging for sosialt samvær gjennom fysisk aktivitet gir en netto pluss ikke bare for oss menneskene som deltar i aktiviteter og drift, men det gir også et netto pluss, rett inn på bunnlinja, til Malvik kommune fordi behovet for helsetjenester reduseres. Ensomhet er et stort samfunnsproblem, og særlig blant eldre. Idrettslaget bidar ved å gi også denne aldersgruppen et sted å møtes og å være aktiv. Årsaken til at ungdomsproblematikken øker, er mangfoldig. Men, ved å bruke idrettslagets ressurser riktig, så kan det gi et tilbud også til de ungdommene som ikke har en ambisjon om å være en vinner på idrettsfeltet. Vi trenger hoder, armer og ben til mange oppgaver i et idrettslag, og flere av de kan løses elegant av våre unge voksne.

Et sentralt verktøy vi har for å kunne bidra med alt dette, er selve møtestedet, klubbhuset.

Det klubbhuset som vi ofret for å få plassert Vikhammer ungdomsskole der gressbanen lå, var bygget for å møte de behovene vi så i 1998.  Dette huset er vedtatt erstattet, og det er bra, og en selvfølge. Men, vi stiller oss selv spørsmålet, er det nok å erstatte? Bør vi ikke nå sikre oss at vi bygger et klubbhus for fremtiden? Et hus som kan bidra til at idretten kan ta en større rolle i utviklingen av Malvik som en fantastisk kommune å bo og leve i?

Vi har invitert våre politikere til dialog om dette, og oppfordrer det nye kommunestyret til å følge opp, slik at vi sikrer at klubbhuset dekker flere behov enn det forhenværende klubbhuset gjorde. Vi ønsker gjennom et tett og nært samarbeid sikre at vi sammen rigger oss for fremtiden, og ikke lar begrensninger i dagens stramme kommuneøkonomi og inflasjon spise opp muligheten til å gjøre riktige valg nå.

Beate Kvamstad-Lervold, styreleder Malvik idrettslag