Jan Inge Kaspersen er bekymret i Bladet 20. desember. Det har han ingen grunn til. Når vi vedtar et budsjett som betyr en økning med 30 årsverk fra 2022 til 2023 er det funnet rom for satsinger som ikke tidligere var dekket i budsjettene til Stjørdal kommune.

I tillegg er det mange viktige føringer i budsjettforslaget:

  • Vi har vedtatt økonomisk støtte til læremidler med 2,4 mill. kr fram til 2026.  I tillegg ønsker vi en evaluering av iPad satsingen som er gjort og at evalueringen skal legge grunnlag for videre anbefaling for bruk av digitale verktøy.

  • Vi har vedtatt støtte på 1,2 mill. til utstyr i barnehagene.

  • Vi har vedtatt bruk av 0,8 mill. til et prosjekt for å hindre frafall i grunnskolen og her vil fraværsteamet være viktig.

  • De 10 mill. kr som er satt av gjennom økonomiplanperioden for å bidra til tiltak i klima og naturmangfoldsplanen forventer vi skal brukes som egenandel i prosjekter hvor det kan søkes om støtte fra andre som bl.a Enova, NVE, Miljøverndirektoratet o.a. og som gjør at innsatsen kan mer enn dobles i årene som kommer.

For samarbeidspartiene SP, H, MDG, FrP og Krf er og har det vært en viktig og vesentlig forutsetning at man skal styre innenfor økonomiske rammer hvor det er rom for å møte uforutsette utgifter og utfordringer. Derfor ønsker vi ikke å bruke alle penger vi har tilgjengelig, vi vil også at vi skal ha litt i reserve som en sikkerhet. For å overføre til privatøkonomi – skulle vaskemaskina ryke så er det greit at den kan erstattes uten at det velter økonomien.

Derfor vil vi at det skal budsjetteres med pluss i det som heter netto driftsresultat. Og det er ikke noe vi har kommet på av oss selv. Kommunenes Sentralforbund (KS) anbefaler at denne bufferen skal være på 1,7 % av netto driftsbudsjett. Målet for Stjørdal kommune er 1,5 %. Det når vi ikke i 2023 med uttreden av forsøksprosjektet med statlig finansiering av eldreomsorg (SIO) før tiden, samtidig som vi skal tilpasse oss at vi har fått hele ansvaret for barnevern, også kalt oppvekstreformen. Men vi slipper ikke målet av syne og vårt budsjettforslag bidrar reelt til dette.

Vi skal ha stabile og sikre tjenester i vår kommune, og vi skal ha sikre og trygge arbeidsplasser for våre ansatte. Når det gjelder våre skoler så vet vi at det er usikkerheter knyttet til neste skoleår 2023/24 med begynnende nedgang i elevtall og usikkerheter om behovet for spesialundervisning. Det må vi ha fokus på – og det underbygger enda sterkere behovet for en økonomisk buffer ved inngangen til året. Det må imidlertid være lov til å påpeke at med nær 2000 ansatte og ca 1600 årsverk i utgangspunktet så er en økning på 30 istedet for 40 årsverk i 2023 håndterbart. Vi kan jo tenke på nabokommuner som må legge en reduksjon av 100 ansatte til grunn for budsjettarbeidet – og der har de i tillegg eiendomsskatt.

For AP er og har ikke dette med økonomisk sikkerhet vært så viktig, de har i alle år operert med langt lavere krav til netto driftsresultat og i denne artikkelen tillater Kaspersen seg endog å ta med utbytte fra NTE inn i regnestykket. Det viser vel at AP vil gå bort fra føringene som ble lagt ved overtakelse av eierskapet om at utbytte ikke skal gå til drift, men settes av i fond og til investeringer. Prinsippet som er lagt til grunn er klokt – det gjør at våre tjenester ikke er avhengige av et utbytte fra NTE men det gir oss en mulighet for å bruke avkastningen av utbytte til å investere i gode tiltak som reduserer langsiktige driftskostnader.

Kaspersen bør heller bekymre seg for de inndekningsforslagene AP, SV og Rødt presenterer. Deres viktigste inntektskilde er at sykefraværet skal minske og bidra med 3 millioner kroner i innsparing. Vi deler ønsket, men å skulle basere framtidig budsjettbalanse på at ansatte i Stjørdal kommune skal bli friskere uten å synliggjøre tiltak tror vi fort blir nettopp det, et fromt ønske. Når man i tillegg foreslår å ta vekk ett viktig tiltak, ansattefest, som kan være en anledning for å vise at man har satt pris på ansattes innsats gjennom pandemi og gjenåpning så blir det ikke så mye igjen.

Da er solid, trygg og sikker økonomistyring viktigere.

Eli Arnstad, ordfører (SP),

Ole Hermod Sandvik, varaordfører (H),

Nelly Lian (FrP),

Gunnar Uglem (MDG),

Annette Tollefsen Jenssen (KrF).