Byggehøydene i prosjektet Moksnes Park og Vennatrø Gruppens ønske om å rive Løvsethstua har i sommer økt temperaturen i debatten om Stjørdal sentrum. I Husbyvegen har beboere etterlyst restaureringen av et parkområde, som ble beslaglagt under utbyggingen av Helsehuset.

Jeg vil heie på de som engasjerer seg, for dette handler om bokvalitet og leveområdene for mange – og uansett hvor vi bor i kommunen er vi vel alle brukere av og har et forhold til «hæsjen». Dette handler om identiteten til byen vår.

Mange interesser må spille på lag for å utvikle et godt bysentrum. Utbyggeres ønske om å hente ut størst mulig fortjeneste skal ikke få gå foran bredere samfunnsinteresser og beboernes beste.

Sentrumsplanen som ble vedtatt i 2019 gjorde en helhetlig avveining av mange ulike hensyn, blant annet av byggehøyder i forhold til sol- og skyggevirkninger både for naboer og fellesområder. SV mener det gir best forutsigbarhet for alle når man holder seg til denne planen. Derfor er det svært uheldig at flertallet i planutvalget (Senterpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet) i juni sa ja til utbyggers ønske om å øke byggehøyden i Moksnes Park nesten én meter over det som sentrumsplanen fastsetter. Hvor blir det av byplanleggingen når politikerne hopper etter utbyggerne?

Stjørdal SV har programfestet at vi vil arbeide for å «bevare grønne områder og verneverdig bebyggelse i Stjørdal sentrum».

Det vil være et stort feilgrep å innvilge riving av Løvsethstua, trehuset i jugendstil fra 1925 som ligger i Kjøpmannsgata. Bygget er vernet på grunn av den historiske verdien, og i sentrumsplanen er det markert at det skal bevares.

Stjørdal bør styrke vernet av de få historiske bygningene som er igjen i sentrum. En del bygninger har blitt flyttet til museet på Værnes, men kulturminner bør helst tas vare på der de står. Plasseringen er en del av den historien og stedsidentiteten bygningene representerer.

Kulturminneavdelingen i fylkeskommunen er i en nylig uttalelse tydelig på at Løvsethstua ikke bør rives eller flyttes. Den faglige vurderingen er at Løvsethstua har kvaliteter som gjør at det er vil være negativt for opplevelsen av Kjøpmannsgata å fjerne bygningen. Det blir også etterlyst bedre dokumentasjon til søknaden fra Vennatrø Gruppen.

Fortidsminneforeningen Sør-Innherred lokallag sammen med Stjørdal museum Værnes har også engasjert seg for å bevare Løvsethstua. De peker på at bygningen står i en særstilling blant det som ellers er igjen av det gamle Stjørdal.

Jeg har i et tidligere innlegg tatt til orde for at Løvsethstua kan framstå i fornyet prakt til hundreårsjubileet i 2025. Løvsethstua har opplagt behov for restaurering. Det behovet har vi sett vokse over tid. Fylkeskommunen peker på at eier har et ansvar for å ta vare på bygningen. Kommunen må nå si et klart nei til søknaden om å rive Løvsethstua. Så bør kommunen ta et initiativ for at restaureringsarbeidene kommer i gang, der både fortidsminneforeningen og museet bør involveres for å lage en god plan for restaureringen.

Morten Harper

Kommunestyrerepresentant og førstekandidat for Stjørdal SV