Satsning på forebygging innen fysisk og psykisk helse vil være noe av det viktigste kommunen kan satse på i årene fremover. Vi blir flere innbyggere i kommunen og vi blir eldre. Vi lever lengre, men vi er ikke nødvendigvis friskere av den grunn. Flere unge sliter psykisk og befolkningen er mer inaktiv enn tidligere. Vi må satse på forebyggende tiltak slik at vi kan ha god fysisk og psykisk helse i alle stadiene av livet.

Vi må se betydningen av å investere i forebygging, istedenfor å drive med brannslukking. Det vil på sikt føre til mindre utgifter og bedre folkehelse. Vi vil ha et samfunn som hjelper folk før utfordringene blir store og komplekse. Vi må kunne tilby hjelp før det er for sent. Per nå innfrir ingen regioner i landet målet om ventetid i psykiatrien. Vi trenger flere lavterskeltilbud og vi trenger å fortsette styrkingen av helsetjenesten til barn og unge. Fysisk aktivitet fremmer god psykisk helse. Derfor må tilbud som gratis halleie for barne- og ungdomsidretten og gratis svømmehall videreføres. Å ha sosial kontakt med andre mennesker fremmer god psykisk helse. Derfor må ungdomshusene være åpne flere kvelder i uken. Derfor trenger ungdom områder i kommunen som er lagt til rette for å treffes og holde på med uorganisert aktivitet.

Pårørende er en gruppe det må tenkes mer forebygging rundt. Vi vet gjennom undersøkelser hvordan pårørende har det, men vi har ikke nok oversikt over hva de trenger av støtte. I en undersøkelse blant pårørende til kreftpasienter uttrykte flere pårørende at de ønsket seg egne lavterskeltilbud, gruppetilbud og egne samtaler med helsepersonell. Skal vi holde presset på pårørende ned, må vi ha kompetent helsepersonell. Vi må ha nok helsepersonell, som har en arbeidshverdag som gjør at de ikke rømmer fra yrket. Det vi ikke trenger, er helsepersonell som får beskjed om innleiestopp ved sykdom pga innsparinger i kommunen.

SV ønsker økt fokus på pårørende og hva de kan trenge for å stå i den store oppgaven de har. Pasienter blir liggende kortere tid på sykehuset. Flere og flere oppgaver må tas hånd om av pårørende. Flere pasienter ønsker å bo hjemme så lenge som mulig. Mange av pasientene kan bo hjemme med hjelp av både offentlig helsevesen og med hjelp av sine nærmeste. Mange strekker seg svært langt for å la sine nærmeste bo hjemme så lenge som mulig. Skal dette være bærekraftig for den enkelte pårørende, så trengs det økende tilbud for avlastning og dagtilbud for de som ønsker det. Malvik SV ønsker å fortsette satsingen på dagtilbud, til flere av gruppene som trenger det.

Klarer pårørende å holde seg friske og være en ressurs for pasienten, er de enormt viktige for både pasienten og helsevesenet.

Å tenke forebygging i alle fasene av livet er en investering både for den enkelte og for hele samfunnet. Det kan redde liv.

Lisa Kristiansen

Malvik SV