Denne uken spiste Stjørdal formannskap kake for å feire solid vekst i folketallet. Meråker kommune har ikke samme grunn til å feire. Her har folketallet nemlig gått tilbake med 39 mennesker i løpet av fjoråret. Nå bor det færre enn 2500 mennesker i Meråker. 2469, for å være helt nøyaktig, ved årsskiftet.

Kan noe av forklaringen være at mange eldre meråkerbygger kjøper seg leilighet og flytter til Stjørdal?

«Kunne ikke falle meg inn»

– Jeg skjønner ikke hva de holder på med. Det kunne ikke falle meg inn å flytte!

Torfinn Krogstad, varaordfører i Meråker, skjønner ikke godt voksne meråkerbygger som velger å kjøpe seg leilig-het i Stjørdal og flytte fra Meråker til mer sentrale strøk.

Går i bølger

– Folketallet har gått litt i bølger også tidligere. Men nedgangen er vel et svar på behovet for å etablere nye arbeids-plasser i bygda, sier Torfinn Krogstad.

Han syns ellers det er vanskelig på sparket å finne en god forklaring på nedgangen i folketall.

Sentrumsnært

Øyvind Slungård, styreleder i Meråker Utvikling AS og ihuga meråkerbygg, mener at Meråker må ha langt sterkere trøkk på arbeidet med næringsutvikling, og ikke minst på å utvikle sentrum for å få opp folketallet.

– For mange er Meråker rett og slett en gjennomfartsbygd. Og så bør vi satse sterke på sentrumsnære boliger, også utleieboliger. Kanskje kunne folk rett og slett tenke seg å bo i Meråker og jobbe utenfor kommunen? sier han.

Butikktilbud

– Hvorfor tror du en del eldre velger å flytte til Stjørdal?

– Jeg tror mye skyldes nettopp dette at vi ikke har nok boliger i området der vi handler. Og så har vi et for snevert butikktilbud. Der ligger Meråker langt tilbake, mener Øyvind Slungård.