– Det er en tradisjon at russen deltar på denne aksjonen, men i de siste årene har det vært en litt negativ trend i hvor mye man har greid å samle inn. Det har vi tenkt å gjøre noe med i år, sier Julie Aasgaard Sortland, som leder innsamlingsgruppa.

Den siste rekorden på innsamlingen fra olerussen var på rundt 198.000 kroner, som ble satt i 2019.

– Litt av årsaken til nedgangen de siste årene kan sikkert forklares med pandemien. Nå er alt åpent igjen, så det er ingen grunn til at vi ikke skal greie å slå rekorden. Det er også en ny innsamlingsmåte for årets innsamling. I stedet for bøsser der man putter penger oppi, går vi med «bøsser» med QR-koder, der man ved å skanne disse kommer direkte inn på vipps, og kan vipse ønsket beløp. Da er det lettere å gi det man har lyst til, og man kan gjøre det også om man ikke får besøk på døra, sier komiteen.

Spredning som tema

Tema for årets aksjon er kreft med spredning. Pengene som samles inn skal gå til å finansiere forskning som kan gi kreftpasienter med spredning litt mer tid.

– Vi i komiteen har vært på opplæring og skal ha en runde med resten av russen og informere om hva årets innsamling går til. Nå håper vi at så mange som mulig melder seg til å gå fra dør til dør med bøsser. Det trenger ikke bare å være russ heller. Alle som vil kan bidra. Man må bare melde seg som bøssebærer på hjemmesiden til Krafttak mot kreft, sier Sortland.

Selve innsamlingsdagene der de skal gå med bøsser er den 9. og 10. mars. Men innsamlingen er allerede i gang. For å bidra til stjørdalsrussens innsamling kan man vippse til nummer: 461010.

– For de som vil gi ved overføring av penger til en digital bøsse kan man gjøre det via en link som ligger på vårt arrangement på Facebook: «Olerussens dør til dør-aksjon 2022». Dette er en gunstig måte for bedrifter til å bidra på. Her får man kvittering på gaven man gir.

Utfordringer

Tradisjonen tro vil russen også i år komme med en del «utfordringer» til folk for å samle inn penger. Fjorårets russ utfordret blant annet ordfører Ivar Vigdenes på isbading. En utfordring han tok på strak arm og badet i over 16 minutter.

– Vi har tenkt av vi må utfordre han til noe i år også, men har ikke helt bestemt hva det skal være ennå. Men noe skal vi nok finne på, så får vi håpe at han stiller opp i år også, sier innsamlinskomiteen.