Aksjonsgruppa Bevar Moan og Stasjonsfjæra i Hommelvik har benyttet anledningen til å kommentere Malvik Venstres innlegg om partiets positive holdning til utbyggingen. Det er påfallende at de ikke kommenterer det som er vårt hovedargument for å bygge ut dette området, nemlig at dette er det beste for klima og miljø som helhet. Både lokalt, regionalt og sentralt er det vedtatt politikk at boligbyggingen skal konsentreres om eksisterende tettsteder, helst steder med tilbud som butikker, skoler og et godt kollektivt transporttilbud. Det finnes ikke mange steder som passer bedre enn Hommelvik til den beskrivelsen. Det er nok også en av grunnene at flertallet i kommunestyret er positive til utbygging.

Jeg vet ikke hvilket målebånd aksjonsgruppen har vært ut med, men det må nok justeres. Det sies at broen som skal bygges er 80 meter lang. Ifølge planene som er lagt fram er selve broen 52 meter, og 70 meter inkludert trappehuset. Det sies videre at veien kan være opp mot 18 meter bred. Det korrekte er at det er avsatt 12 meter til veien. Det er vanlig for en slik vei, og det er jo flott at den er tatt bort fra strandsonen. Friluftsområdet i den planen som nå ligger på bordet er rundt 26 dekar. Friluftsområdet rundt Saligberget er på seks dekar. Det gjør at friluftsområdet vest for Homla er over 30 dekar. Det er større enn arealet på Marinen i Trondheim.

Når det gjelder strandsonen er det greit å vise til byggegrensen i planforslaget. Der hvor det er sentrumsformål er byggegrensen nærmere sjøen på noen steder, mens den østover ligger lenger unna, opp til over 60 meter for noen områder. Om dette er for nært strandsonen er en vurderingssak som skal besluttes politisk. Det kan være at Venstre ønsker noe større avstand til stranda, vi er åpne for det. Aksjonsgruppen mener 100-meters grensen bør være gjeldende også i et sentrumsområde som Hommelvik. Det ville ikke vært mange tettsteder og småbyer langs vår lange kyst hvis dette skulle være regelen. Det er en kvalitet for et tettsted å ha en nær kontakt med sjøen. Som vi sier i vårt innlegg, vil utbyggingen berike hele området fra sentrum til stranden. Det er greit at aksjonsgruppen har andre ønsker for Hommelvik, og gir uttrykk for det.

Aksjonsgruppen sier at området er verneverdig. Vi kan alle ha mening om hva som er verdt å verne, og det er greit å være uenig om det. Til sist avgjøres det gjennom politiske beslutninger. Dette området er ikke vernet, og Statsforvalteren har heller ikke grepet inn. Det er ingen åpenbare kulturverdier som går tapt med denne utbyggingen. I utgangspunktet er dette området avsatt til boligformål, og vår vurdering er at det er fornuftig.

Aksjonsgruppen er i beste fall omtrentlige når de omgjør kommunalsjef Enges setning; «Det kan være behov for tiltak for å sikre mot erosjon», til å bli en konstatering av at «Stasjonsfjæra blir borte, slik Sandfjæra ble ved Sjøsiden da de måtte opp med sikring/voll. Denne vollen målte vi til 13 meters bredde». Jeg kan ikke se at det er grunnlag for si at det vil, eller må, komme en slik voll; Det er betydelig forskjell på de to områdene. Det er selvfølgelig greit å stille et spørsmål om dette, og jeg regner med at kommunen vil gi et tydeligere svar etter hvert.

Aksjonsgruppen raljerer med at jeg som tidligere daglig leder i Natur og Ungdom ikke er opptatt av naturvern. Det er nettopp av hensyn til natur og klima jeg er for dette prosjektet. Venstre vil ikke ha boligbygging utenom eksisterende tettsteder – for å verne naturen og redusere biltransporten. Heldigvis er det ikke aksjonsgruppen som har enerett til å bestemme hva virkelig naturvern er; Det er snarere et eksempel på en «vet-best-holding», som de angriper politikerne for å ha. De har også funnet ut at en utbygging er en trussel mot fremtidens generasjoner, uten å komme med argument som underbygger dette. Jeg er overbevist om at gruppen, på samme måte som Venstre, vil gjøre det de mener er best for framtida, for klima og for naturen. Vi er bare uenig om hva som er den rette løsningen. Venstre mener denne utbyggingen beriker Hommelvik og gjør strandsonen mer tilgjengelig. Så er det en utbygging som er et mønster i å bygge i eksisterende sentrumsområder av hensyn til klima og miljø.