Nå går vi til valgurnene og gjør vår borgerplikt, og lokalpolitikerne er spente på de endelige valgresultatene. Når dette er klart begynner prosessen med å finne de lokale samarbeidsplattformene, og posisjoner skal fordeles.

Vi i Næringsforeningen i Værnesregionen ser mest fremt til at valget og valgkampen er over. Da starter arbeidet, og vi ønsker oss lokalpolitikere som er opptatte av å skape konkurransedyktige vilkår for et lokalt næringsliv. Alle har et mål om å være en næringsvennlig kommune, men skal dette bli en realitet må vi ha lokalpolitikere som har kunnskap og forståelse om de forutsetninger dette betinger.

Næringsutvikling for økt verdiskaping i Værnesregionen dreier seg om å gjøre kommunene attraktiv både for bolyst, næringslyst og besøkslyst. Dette er verdier som henger tett i hop.

Stjørdal med sin beliggenhet midt i landet og som regionhovedstad i en Værnesregion med store potensialer, har et stort ansvar. Både for egen kommune og for regionen som et knutepunkt med 2 europaveier, flyplass, jernbane og havn. Et ansvar som må forvaltes slik at dette fortsatt gir oss muligheter for en bærekraftig utvikling av landsdelen og kommunen. Som knutepunkt berøres vi av samfunnsmål som er større enn vår egen kommune. Enten det gjelder natoutvidelse, effektive transportløsninger (luft, sjø, vei og bane) eller som vertskap for alle de som besøker eller reiser gjennom vår region. Alt dette representerer et næringspotensial som kan gi kraft til eksisterende bedrifter og være attraktivt for nye bedriftsetableringer og ny arbeidskraft.

En lokal kraft for næringsutvikling.

Kommuner som retter oppmerksomheten på å legge til rette for næringsutvikling, skaper også gode vilkår for utvikling av lokalsamfunnet. Verdiskapingen i næringslivet er en viktig forutsetning for våre lokale velferdsordninger. Med andre ord – tjener bedriftene penger, finansieres barnehageplasser, skoleklasser, og sykehjemsplasser gjennom skatt. Skatteinngangen fra bedriftens overskudd, og de ansattes lønninger finansierer velferdsgodene. Dette er «å skape for å dele» i praksis.

Derfor må vi alltid rette blikket mot våre lokale bedrifter som fortsatt skal drive sin virksomhet i vår kommune, og samtidig tiltrekke oss nye bedrifter. Skal vi lykke, er det mye som må være på plass. Det mest opplagte er tilgengelige næringsarealer, og tilgang på kraft både gjennom ny kraftproduksjon og smartere anvendelse av allerede tilgjengelige energiressurser. Videre er vi avhengig av friske arbeidsressurser skal vi kunne utføre de oppgavene som ligger foran oss. Både i det private næringsliv og i det offentlige. I NAV sin siste bedriftsundersøkelse, svarer 1 av 4 av bedriftene i Trøndelag at de har rekrutteringsproblemer. Værnesregionen topper statistikken med 33% (1 av 3), og det er helse og omsorgsyrkene, bygg og anlegg og reiseliv som har de største utfordringene.

Det kan reise mange problemstillinger og pekes på ulike løsninger i disse sammenhengene.

Noen problemstillinger er:

  • Hvordan kan vi utvikle nye næringsarealer som også tar høyde for våre klima- og miljøhensyn.

  • Hvordan kan vi utvikle ny fornybar energiproduksjon i vår region, som er i balanse med omgivelsene og våre forventinger om uberørt natur.

  • Hvordan utvikler og tilrettelegger vi for smarte energiløsninger.

  • Hvordan kan vi legge til rette for at våre ungdommer gjør gode utdanningsvalg, og at skolene tilbyr en utdanning som er i samsvar med arbeidslivets behov.

  • Hvordan kan vi legge til rette for at de som i dag står utenfor arbeidslivet, blir en frisk arbeidsressurs.

Dette er noen av de spørsmål og problemstillinger vi i næringsforeningen ønsker å drøfte med dere nyvalgte lokalpolitikere når valget er over. Vi ser frem til valgresultatet, og gleder oss til å bidra til at kommunene i Værnesregionen, alltid er næringsvennlige kommuner.

Ha et godt valg!

Jon Uthus

Daglig leder, Næringsforeningen i Værnesregionen