– For min del, som er i en bransje der jeg lever av mitt eget varemerke, så er det gunstig å være synlig innimellom. Men jeg har fokus på å ikke bli overeksponert. Det er hele tiden en balansegang som jeg fortsatt må tenke over, selv om det var mer aktuelt for noen år siden, sier stjørdalskvinnen, som i 1990 ble kåret til universets vakreste kvinne.

Bladet møter Mona Grudt hjemme i boligen på Byåsen en solrik høstdag i oktober. Sittende ved bordet på kjøkkenet forteller hun om kjendistilværelsen som fortsatt rår.

Disse har vi møtt så langt:

– Må trigge meg

Hun får fremdeles mange forespørsler om å stille opp på ulike TV-program. Hun har imidlertid gitt et negativt svar til flere opp gjennom årene.

46-åringen har sagt nei to ganger til «Farmen», «71 grader nord» og «MasterChef». Tilbudet om å være med i et dommerpanel i «Paradise Hotel» fristet heller ikke.

– Det må være noe som trigger meg. Når det passer og jeg har mulighet, så kan jeg fort takke ja. Det er jo artig å være med. Man knytter nære vennskap, kommer tett innpå folk og får med seg mange opplevelser. Men slike program tar tid. Man må ta høyde for at det varer i noen måneder, og da er det mye planlegging på hjemmebane som må til for å få det til å gå opp. Det å bo to måneder på en bondegård trenger ikke å være midt i blinken for meg, sier hun og smiler.

Stjørdalingen legger til at hun også takket nei til «Skal vi danse» to ganger før hun omsider sa ja foran høsten 2007. Hun forteller at det skal en del til for å overgå det som skjedde i danseprogrammet.

– Det skal mye til for å toppe det. Da jeg var lita elsket jeg å se på prima ballerina, musikaler, sang, dans, i hele tatt det å stå på en scene. Derfor ble Skal vi danse tett opp mot den umulige drømmen, sier Mona Grudt.

Danseboble

Sammen med dansepartner Glenn Jørgen Sandaker imponerte hun på danseparketten i 2007. Mona Grudt hadde aldri danset selskapsdans før programmet, og hadde jazzballett i tenårene og turn som erfaring.

– Dansebobla den høsten var veldig spesiell, og det var vanskelig å komme ut av den etterpå. Jeg fikk et nært forhold til Glenn Jørgen. Og det var et skikkelig kick med direktesendinger. Det var både nerver og adrenalin som slo inn, forteller Mona.

Hun kom seg helt finalen og møtte danseparet Tshawe Baqwa og Maria Sandvik. Etter tre danser måtte hun applaudere for seierherren Baqwa.

– Jeg hadde jo konkurranseinstinkt og ville selvfølgelig vinne. Husker at jeg ble litt skuffet, men det ga seg raskt. Jeg var med i alle ukene, det var et eventyr og pokalen var det eneste som manglet. Det føltes ikke som et tap.

Året etter fikk hun imidlertid sin revansje i den store superfinalen. TV2 samlet alle de tidligere sesongvinnerne i Skal vi danse, men Tshawe Baqwa hadde ikke mulighet til å stille. Da steppet stjørdalskvinnen inn og vant hele greia foran Katrine Moholt, Kristian Ødegård og Lene Alexandra Øien.

– I superfinalen var det kun dommerpoengene som telte, noe som gjorde konkurransen litt mer alvorlig. Det var stor stas å vinne, understreker Mona Grudt.

Saken fortsetter under bildet.

Her viser Mona fram pokalen hun vant i superfinalen i «Skal vi danse» i 2008. På pokalen står det «Norges aller, aller, aller beste danser!» Foto: Lars Sørnes

Modigere og tøffere

De siste ukene før finalen i 2007 trente og danset hun 52 timer i uka sammen med stjørdalsvennen Glenn Jørgen Sandaker. Det var tøffe tak for å prestere best mulig i beste sendetid på lørdagskveldene.

– De fleste som er med ønsker jo å gjøre en god figur, og da var det øving og terping på detaljer som gjaldt. Dattera mi Milla var åtte måneder på det tidspunktet, og jeg husker at jeg lå og ammet henne om natta, sier Mona og smiler.

– Hvor mye har du danset i ettertid?

– Jeg tok opp jazzballetten og meldte meg på et kurs i Trondheim. Men nå for tiden trener jeg styrke, og det blir dessverre for lite dans.

Foruten at 46-åringen ble flinkere til å danse, følte hun også at hun utviklet seg som person.

– Jeg ble modigere, og det var noen grenser som ble flyttet. Å være med på Skal vi danse var rett og slett selvutviklende. Jeg har blitt tøffere på et mer generelt grunnlag. Det har nok gjort at jeg tør å ta utfordringer mer enn jeg gjorde tidligere, forteller hun.

Stjørdalskvinnen har figurert i TV-ruta gjennom flere program de siste årene. Hun har vært med i «Beat for beat», «Fingrene av fatet», «4-stjerners middag», «Kjendisrestauranten», «Senkveld-duellen», programleder i «Top Model Norge» og i gameshowet «Fullt hus».

Saken fortsetter under bildet.

Mona Grudt og dansepartner Glenn Jørgen Sandaker fant raskt tonen i «Skal vi danse». Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix

Liker ikke å se seg selv

– Jeg vurderer alle tilbud jeg får på en seriøs måte. Hver gang. Det er mange faktorer som spiller inn, sier hun, som setter pris på at hun fortsatt er en ettertraktet kvinne.

– Kjempeartig. Jeg håper at folk fortsetter å spørre meg om å være med på ulike ting. Plutselig sier jeg ja.

Men er det noe hun slettes ikke liker, så er det å se seg selv på TV.

– Huff, det er vanskelig. Jeg henger meg opp i fakter som jeg ikke er klar over at jeg har før jeg ser det. Man ser seg ikke selv som andre. Men det går fint, altså. En får værra som en e når itj'n vart som en skull!