Som en ung og uerfaren 19-åring ble stjørdalingen Morten Hegseth Riiber (31) håndplukket til å sjokkere i Big Brother-huset i Stockholm. Han gjorde seg bemerket med sin uortodokse stil og væremåte. Og sin viktigste eiendel han tok med seg var rettetanga.

– Uten den kommer jeg til å se ut som en liten sopp der inne, uttalte han til Bladet før avreise.

I ettertid slet Hegseth Riiber lenge med å bli påminnet tiden i Big Brother.

– Jeg var flau i mange år etterpå. Det var helt forferdelig. Jeg fikk et lite anfall bare folk nevnte Big Brother til meg. Men jeg har på en måte akseptert det nå og lever greit med det.

Disse har vi møtt så langt:

Elsk- og hatforhold

Vi lar realityserien, som for første gang sendte sjokkbølger til det norske folk gjennom TV-skjermen i 2001, ligge litt. Siden den gang har mye skjedd i Morten Hegseth Riibers liv. Han fortsatte journalistkarrieren i VG, Se og Hør og TV2.

Nå er 31-åringen programleder i «Panelet» på VGTV. I tillegg er han sammen med Vegard Harm en del av podcast-duoen «Harm & Hegseth», som er blitt en stor suksess med 60.000 lyttere i snitt hver uke. Sammen med kollega Harm tar han opp både viktige og uviktige tema innenfor det norske og internasjonale kjendislivet.

Saken fortsetter under bildet.

Duoen Morten Hegseth Riiber og Vegard Harm har suksess med podcasten «Harm & Hegseth». De har 60.000 lyttere i snitt hver uke. Foto: Privat

– Jeg elsker og hater kjendiser. Allerede fra jeg var fem år leste jeg Se og Hør og drømte meg bort i det glamorøse livet, og fremdeles er det litt sånn. Denne nysgjerrigheten har jeg hatt siden jeg var liten gutt, sier Morten Hegseth Riiber.

– Men kjendiser er verdens verste folk. De blir store egomonstre som etter hvert blir vant til å bli slikket i rævva. Jeg anbefaler ingen å bli kjendis, for ingen har til dags dato blitt mer interessante eller bedre mennesker av å bli det. Norske kjendiser er imidlertid ikke like ille som de internasjonale.

– Er du ikke kjendis selv?

– Jo, sier han og ler.

– Og fortsatt synes du at kjendiser er verdens verste folk?

– Ja, selvfølgelig. Jeg starter annenhver setning med «jeg» og er i utgangspunktet ganske selvsentrert og uinteressant!

Falsk selvtillit

Men til tross for det overfladiske, idiotiske og kjedsommelige som Hegseth Riiber mener en kjendisverden består av, så finner han en viss motivasjon i det.

– Fremdeles kan jeg få lyst til å jobbe hardere, bli rikere og se bedre ut av å observere kjente mennesker. Som for eksempel Jennifer Lopez. Er det lov å si? Jeg tror kanskje ikke det er det, sier han lattermildt.

Stjørdalingen er av den oppfatning at kvinner takler kjendistilværelsen bedre enn menn.

– Det mener jeg på bakgrunn av at kjendisstatus bygger falsk selvtillit. Menn er opplært fra barnsben av til å ha unormalt god selvtillit. Kombiner det med en karriere hvor 90 prosent sier «ja» til alt du gjør, så ender menn som blir kjendiser fort opp som monstre. Kvinner takler det bedre fordi de har et fundament som er mer realistisk, mener Hegseth.

– Hvem er din favorittkjendis nasjonalt og internasjonalt?

– I Norge må det bli Jenny Skavlan. Hun er dritkul! I verden svarer jeg Lady Gaga. Har du sett dokumentaren om henne som ligger på Netflix? Den må alle se.

Saken fortsetter under faktaboksen.

– Start blogg

Det ble med 16 dager i Big Brother-huset i 2006 før han ble stemt hjem. Dette året var det både norske og svenske deltakere med.

– Med min brede trønderdialekt skjønte ikke halvparten av TV-seerne hva jeg sa. Det var nok den viktigste årsaken til at jeg røk så tidlig, tror Hegseth Riiber.

Også Irene Halle fra Stjørdal var med i Big Brother dette året. Hun kom inn i huset litt senere enn de andre deltakerne. Etter 21 dager var hennes tid over.

Saken fortsetter under bildet.

Slik så Morten ut da han gikk inn i Big Brother-huset i Stockholm i 2006. Foto: TVNorge

Morten Hegseth har ingen spesielt gode minner fra kjendistilværelsen for 11 år siden.

– Jeg var ung, umoden og hadde et klart mål om å sjokkere så mye som mulig. Det klarte jeg vel litt. Jeg ble full, hadde på sminke, tights og kjole. Hadde det vært i dag ville jeg satset mer på medmenneskelighet og rå taktikk. Det er forskjellen på en 19 år gammel Morten og en på 31 år.

Han har følgende råd til unge folk som melder seg på realityprogram i dag:

– Start blogg og melk den mikroskopiske suksessen for alt det er verdt. Og du må ikke overvurdere din egen kjendisstatus, det er egentlig ingen som bryr seg om deg.

Pendler

31-åringen pendler mellom boligene i Trondheim og Oslo i uka. Om han blir trønder for godt med tiden er han ikke sikker på.

– Det blir nok mer Trondheim etter hvert, men hvor mye får vi se på. Målet mitt er å fortsette og holde på med det jeg gjør nå, sier Morten Hegseth Riiber.